Liviu Neagu, secretar adjunct al Guvernului si fost ofiter SRI, vinde mobila in Palatul Victoria.

31 Martie 2016, 08:44 | 3649 vizualizări | 7 comentarii
Car Universal
Liviu Neagu alături de noul președinte al UNPR, Valeriu Steriu. Foto: Lucian Muntean

Secretarul general adjunct al Guvernului, Liviu Neagu (41 de ani), a vândut Ministerului Comunicațiilor, de când e în funcție, rafturi și dulapuri în valoare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

Informațiile referitoare la contractele încheiate în 2014 și 2015 între Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și firma VGS Art Design SRL, deținută de Neagu, apar atât în declarația de interese a acestuia, depusă în iunie 2015, cât și în lista achizițiilor publice ale MCSI.

Poreclit de presă "bodyguard-ul lui Dan Diaconescu", după ce o altă firmă a sa l-a păzit pe patronul OTV în campania electorală din 2012, Neagu a lucrat 10 ani în SRI și acum este membru UNPR.

Căderea Executivului, după tragedia din #Colectiv, nu i-a pus în pericol funcția de adjunct al secretarului general al Guvernului.

Din fieful lui Dragnea la dreapta lui Ponta

Liviu Robert Neagu este un personaj puțin cunoscut. Originar din Teleorman, a absolvit Institutul Național de Informații în 1997 și a lucrat timp de 10 ani în SRI.

În 2011 s-a înscris în PP-DD, unde s-a "lipit" de Dan Diaconescu și a devenit secretar general al partidului. La alegerile parlamentare din 2012, a candidat, fără succes, pentru un post de senator în Neamț.

La acea dată, presa locală din Teleorman a scris că firma de pază a lui Neagu, Valahia Guard Security SRL, ar fi asigurat protecția lui Dan Diaconescu.

În 2014, Victor Ponta a încheiat un protocol de colaborare cu Dan Diaconescu în vederea alegerilor prezidențiale. Doi membri PP-DD au primit posturi în Executiv, deși premierul insistase că nu se pune problema cooptării în coaliție a partidului condus de Dan Diaconescu.

Unul dintre cei doi a fost Liviu Neagu, numit secretar general adjunct al Guvernului în iunie 2014.

Chestionat de ziariști, Ponta a apelat la o replică din filmul "B.D. la munte și la mare" și a spus că pe Neagu îl recomandă "vocea și talentul".

De atunci au trecut aproape doi ani, Ponta nu mai e prim-ministru, dar Neagu își continuă afacerile în Guvern, dar mai ales în Teleorman, unde presa locală a scris că ar fi fost sprijinit de noul lider al PSD - Liviu Dragnea.

Un miliard pentru rafturi și dulapuri

Secretariatul General al Guvernului (SGG) trebuie să rezolve problemele organizatorice, juridice, economice și tehnice ale Guvernului. În plus, SGG reprezintă Executivul în instanțele judecătorești. Se află în subordinea primului ministru, iar din conducerea sa fac parte 4 persoane.

Secretar general al Guvernului este, din noiembrie 2015, Sorin Sergiu Chelmu, care are rang de ministru. Secundul său este Liviu Neagu, care are rang de secretar de stat.

La ora actuală, Neagu este membru UNPR. A ajuns în partidul fondat de Gabriel Oprea și condus acum de Valeriu Steriu odată cu fuziunea dintre UNPR și PP-DD, anunțată în vara lui 2015.

Pe lângă funcțiile politice, Liviu Neagu deține două firme: SC Valahia Guard Security SRL și SC VGS Art Design SRL. Ambele figurează în declarația sa de interese din 2015, în care Neagu a menționat inclusiv contractele încheiate de cele două entități.

Din acest document reiese că VGS Art Design SRL a devenit furnizor al Guvernului la numai câteva luni după ce patronul firmei fusese instalat ca adjunct al șefului SGG.

Mai exact, Neagu a vândut mobilă de peste 100.000 lei Ministerului Comunicațiilor, condus pe atunci de Răzvan Cotovelea.

Neagu a semnat două contracte cu Guvernul: unul cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), în valoare de 70.000 de lei, și unul de 30.000 de lei cu CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) – instituție aflată în subordinea aceluiași minister.

Din conducerea CERT-RO fac parte reprezentanți de la MCSI, MApN, MAI, precum și de la SRI și SIE.

Potrivit Situației plăților efectuate în octombrie 2014 de către Ministerul Comunicațiilor, firma lui Neagu a încasat mai întâi 52.600 de lei pentru rafturi și dulapuri.

Același document indică faptul că banii au venit din fonduri externe nerambursabile post-aderare.

În noiembrie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, firma VGS Art Design SRL a primit alți 17.533 de lei, tot pentru rafturi și dulapuri, și tot din fonduri externe nerambursabile. Contractul fusese încheiat în luna august a anului 2014.

Al doilea contract – încheiat cu CERT-RO – a fost semnat în aprilie 2015, pentru suma de 32.116 lei. Banii au fost achitați din bugetul de stat în iunie 2015, pentru mobilarea unei săli de conferințe.

Abonat la bani publici

Declarația de interese semnată de Liviu Neagu include și contractele încheiate de firma sa de securitate, în care secretarul general adjunct al Guvernului este asociat unic.

Din document reiese că mai multe primării, spitale și școli din județul Teleorman sunt păzite de firma fostului ofițer SRI.

Numai în 2014, SC Valahia Guard Security SRL a încheiat în Teleorman contracte de peste 600.000 de lei.

În 2014, Consiliul Local al municipiului Alexandria – unde PSD și PP-DD formaseră majoritate – a desemnat doi viceprimari noi. Unul dintre ei este Lucian Iotu, cumnat cu Liviu Neagu și fost director al firmei Valahia Guard Security.

În declarația de interese din 2014, Lucian Iotu figura și ca administrator al VSG Art Design SRL, firmă din care deținea 10%.

Ce (nu) spune Guvernul

Liviu Neagu nu a putut fi contactat pentru a comenta. Drept urmare, am încercat "mai sus": mai întâi, la șeful său, secretarul general al Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu.

"În ce situație m-ați pus! Drept să spun, eu și domnul Neagu nu prea ținem legătura. El e mai mult pe relația cu Parlamentul. Lăsați-mă să văd despre ce este vorba și sunați-mă mâine", a spus Chelmu.

A doua zi (marți, 29 martie), șeful SGG nu a mai răspuns apelurilor noastre. L-am sunat, în consecință, pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Nu avem nicio poziție oficială pe tema asta. Știți foarte bine cu ce se ocupă Guvernul. Nu e loc de comentarii, de explicații. Dacă e o problemă de incompatibilitate, va fi tratată ca atare. Și sunt instituții care fac asta. Dacă dumneavoastră sesizați instituția, instituția va reacționa", a declarat Dan Suciu.

Treaba presei e să informeze, nu să trimită sesizări către ANI sau către alte instituții. Când jurnalistul pune punct articolului, începe menirea altcuiva.

sursa: pressone.ro

Citeşte şi
Comentarii (7) Adaugă comentariu
........!!!!!!!! pe 01 Aprilie 2016, 09:39
#7
Cojocareeee,marș la școală !
Răspunsuri tipice proștilor de prin partidul stat.În loc de motivații,răspunsuri logice sau explicații argumentate,toate aduse în urme articolului,veniți și aduceți invective și aruncați venin,postand fraze fără sens și scrise cu greșeli.Asta e politica făcută cu școală puțină.
Dan Cojocaru. pe 01 Aprilie 2016, 07:00
#6
Sec(atura)retar din Spania.
Tampitule, daca este o confuzie, de confund cu tine insuti! Eu nu cunosc nici un "secretar" din Spania cu care sa te confund. Nici cu vreun ti**n nu te-as putea confunda, atata timp cat tu esti ti**n!.Mai bine baga-ti javrea de catea-n c*rte, ca latra si sperie copiii.
vecin de bloc cu batranul Neagu pe 31 Martie 2016, 21:39
#5
Pomenirea din neam in neam
Tatul lui Liviu Neagu in prezent consilier judetean a fost sec*rist in Alexandria pe timpul lui Ceausescu !!!!!

Ce naste din pisica,soareci mananca-spune o vorba din batrani!!!
Secretar din Spania pe 31 Martie 2016, 21:00
#4
Cojocare,ești mare secătură
Ai greșit,slugă mică !Persoana cu care mă confunzi,aia de prin Spania,face parte ca și tine,din gașca PSD.Din păcate,dintr-ăștia ca tine,e plin județul.Și asta se vede prin concluziile pe care le tragi.
Dan Cojocaru. pe 31 Martie 2016, 17:23
#3
#2-poate ti**n hot din Spania.
Hai sictir, javra dracului, ce-are sula cu subprefectura?!
Cetateanul nedumerit. pe 31 Martie 2016, 11:46
#2
Care Liviu Neagu??
Cel care este si consilier P.N.L.?
Secretar din Spania pe 31 Martie 2016, 10:24
#1
Corupția din Romania
Nu există dezvăluire cu iz penal,acte de corupție și furt prin TELEORMAN,fără ca numele de Dragnea să nu apară,fie ca implicat, prin interpuși sau ca protector.Oare cand vom scăpa de acest satrap?Nu mai votați minciuna,jaful și promisiunile din 4 în 4 ani ale PSD!Fiecare vot dat acestor hoți,duce la săracirea voastră.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.