Judeţul Teleorman: o forţă economică înainte de 1989, în prezent printre cele mai sărace judeţe din ţară.

31 Ianuarie 2016, 08:05 | 6607 vizualizări | 22 comentarii
Car Universal
Judeţul Teleorman: o forţă economică înainte de 1989, în prezent printre cele mai sărace judeţe din ţară.

De la fabrici şi uzine, la sărăcie şi ruine. Aşa pot fi descrişi ultimii 23 de ani din istoria judeţului Teleorman. Toţi coloşii economiei judeţene au fost închişi sau vânduţi pe preţuri de nimic, iar din industria de odinioară se mai ”înfruptă” doar hoţii de fier vechi.
Până în prima decadă a secolului 20, judeţul şi-a consolidat statutul de "grânar" al ţării. În perioada interbelică, Teleormanul a continuat să aibă cele mai mari producţii de cereale din ţară. Deja existente, centrele de extragere a uleiului, de prelucrare a laptelui, de prelucrare a lemnului şi de morărit s-au dezvoltat, în timp ce noi industrii au început să apară.
Cea mai mare înflorire a judeţului Teleorman a fost după cel de-al Doilea Război Mondial. În acea perioadă economia judeţului s-a dezvoltat mai ales după apariţia unor întreprinderi importante, precum: Combinatul Chimic de la Turnu Măgurele (1965), întreprinderi de aparate şi accesorii (1969), panouri electrice şi de comandă (1972), rulmenţi (1974) - la Alexandria; fabrici de material rulant (1973), fabrica de bere (1978) - la Roşiorii de Vede; fabrica de zahăr (1977) şi întreprinderea de ţevi (1978) - la Zimnicea; fabrica de echipament chimic (1978), şi fabrica de motoare electrice de la Turnu Măgurele.

Alexandria – multe fabrici au fost, puţini angajaţi au rămas

Alexandria a rămas încă cel mai important centru economic din judeţ. Deşi după Revoluţie majoritatea fabricilor au fost închise sau şi-au restrâns activitatea, încă se mai ”scot bani” de pe urma construcţiilor din perioada comunistă.
Cea mai notabilă pierdere s-a înregistrat odată cu privatizarea întreprinderii de rulmenţi. Dacă înainte de Revoluţie, un sfert din populaţia oraşului muncea în fabrica respectivă, acum aproximativ 1000 de persoane mai câştigă o pâine de pe urma japonezilor de la Koyo.
Alte fabrici vândute sau închise din municipiul Alexandria:
Întreprinderea de panouri şi tablouri electrice
Întreprinderea de utilaje pentru industria uşoară “Izlaz”
Întreprinderea de aparataje şi accesorii
Întreprinderea pentru producerea nutreţurilor combinate
Întreprinderea de industrializarea cărnii
Întreprinderea de industrializare a laptelui
Întreprinderea de morărit, panificaţie şi produse făinoase
Întreprinderea de cânepa

Roşiorii de Vede – un municipiu în care sărăcia s-a instalat confortabil

Municipiul Roşiorii de Vede era înainte de 1989 printre cele mai importante motoare economice al judeţului. Datorită faptului că municipiul este unul dintre cele mai importante 8 noduri feroviare ale ţării şi are, de asemenea, o aşezare strategică faţă de unele dintre cele mai importante oraşe precum Bucureşti, Craiova, Piteşti, regimul comunist a investit enorm în acea zonă.
Din păcate, din cauza faptului că toţi coloşii industriali (fabrica de bere, fabrica de tricotaje, uzina de vagoane, fabrica de ulei) s-au desfiinţat în ultimii ani sau funcţionează la capacitate nesemnificativă, mii de roşioreni au rămas fără un loc de muncă, iar astăzi, în Roşiori, sărăcia este la ea acasă.
Fabrici vândute sau închise din municipiul Roşiorii de Vede:
Întreprinderea mecanică de material rulant
Întreprinderea “Textila Teleorman”
Întreprinderea mecanică a agriculturii şi industriei alimentare
Întreprinderea viei şi vinului
Întreprinderea de ulei
Întreprinderea de bere
Întreprinderea de tricotaje

Turnu Măgurele – Dunărea şi Oltul nu i-au ajutat pe locuitori

Şi această zonă s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea lui Nicolae Ceauşescu datorită faptului că municipiul Turnu Măgurele are deschidre la Dunăre şi la râul Olt. Cu toate acestea în prezent, nivelul de trai al locuitorilor este sub medie.
Fabrici vândute sau închise din municipiul Turnu Măgurele:
Combinatul de îngrăşăminte chimice
Întreprinderea pentru producerea şi industrializarea legumelor şi fructelor
Mobila Turnu-Măgurele
Motoare electrice Electroturris
Textile Imperial

Videle – pământ bogat în petrol, sărăcie în buzunarele locuitorilor

Deşi distanţa faţă de municipiul Bucureşti este de 50 kilometri (pe calea ferată) şi tot 50 kilometri îl despart de municipiul Alexandria, acest oraş a rămas parcă împietrit în timp. Mare parte a locuitorilor lucrează în oraşe învecinate precum: Bucureşti sau Alexandria. Oraşul Videle este cunoscut ca unul dintre cele mai importante noduri de cale ferată din ţară, dar şi datorită ţiţeiului. Zona oraşului Videle este bogată în rezerve de ţiţei şi gaze naturale.
Alte fabrici mari închise sau vândute după 1989 din judeţul Teleorman:
Întreprinderea de panglici Zimnicea
Întreprinderea piscicolă Zimnicea
Întreprinderea pentru producerea şi valorificarea bumbacului – comuna Brânceni.

sursa: adevarul.ro, Claudiu Dumitrache, anul 2013

Citeşte şi
Comentarii (22) Adaugă comentariu
boii pe 11 Februarie 2016, 09:07
#22
care au supt
ajutoare sociale, ti**nii cu rasa lor imputita. prostii si.au facut.o cu mana lor. s.au saracit singuri k idiotii.
Ilie de la scularie pe 06 Februarie 2016, 09:32
#21
@neamțului de baltă
Vezi că și eu am făcut o mică eroare intenționată pe care nici tu n-ai văzut-o. Așa că flit în plm că sunt alergic la fraieri cu aere de nemți autentici.
Un neamt //de balta//. pe 04 Februarie 2016, 06:16
#20
Lui ilie dls, alt neamt //de balta//.
Desi esti un mare idiot, eu ma abtin sa ti-o spun, sunt un baiat "manierat". Iata cum am verificat cata "germaneasca" stii tu: in numele tradus am schimbat IN MOD INTENTIONAT o litera punand de doua ori alta in loc. Credeam ca vei observa si vei sari in sus de indignare, cand colo, vorba turcului, ioc, ce sa-i ceri unui dobitoc?!.Zau ca-mi pare rau, dar esti tare prostalau!.
ILIE DE LA SCULARIE. pe 03 Februarie 2016, 17:56
#19
Stimate Ilie de la scularie.
Numai IN ACEST CAZ renunt la // razboiul// cu mata!. Acum chiar te rog sa ma lamuresti cum e cu domnitorul Alexandru Ghica, ori este si Ioan, sau D.(de la Dimitrie Alexandru Ghica- tatal sau)?.Desi am cartile de istorie trebuincioase, nu mai caut in ele, ci am accesat direct internetul, care nu cred ca spune traznai. Alexandru D.Ghica a trait intre 1796 si 1842 si a domnit intre aprilie 1834 si octombrie 1842. Asa ca el a semnat certificatul de nastere al //maretului// nostru targ. DACA AR STI CE-A AJUNS ACEST TARG CRED CA S-AR RASUCI IN MORMANT!.
Ilie de la scularie pe 02 Februarie 2016, 23:36
#18
@Un neamț oarecare
Mein Liebe Idioten Kamerad, du bist Die Schweinerei. Das ist klar? Cântă la altă masă, că sunt sătul de manele.
Ilie de la scularie pe 02 Februarie 2016, 23:33
#17
@Tizului
Domnul meu, Alexandru Ioan Ghica chiar a fost domnitorul care a semnat ofisdul prin care Turnu era constituit ca oraș. Citiți cu atenție. Dacă ați greșit, e omenește. A recunoaște asta e mare lucru. Restul cu caracterul... este la libera accepțiune.
yonam pe 02 Februarie 2016, 19:39
#16
pacat
Ne meritam soarta ptr.ca nu luam atitudine .Am tot sperat ca va fi bn.dar degeaba.Mergem din rau in mai rau.Pur si simplu nu ai cui sa spui.Totul se musamalizeaza.E greu.....Pacat de tinerii acestui judet fara perspectiva.Parintii nostri au muncit ptr.dezvoltarea judetului iar desteptii l-au devastat.
Un neamt //de balta//. pe 02 Februarie 2016, 17:31
#15
Anunt important.
Poreclitul ilie de la scularie, s-a mutat la Berlin si si-a germanizat pseudonimul. Acum se numeste Elias Werkzengban, si poarta zvastica pe frunte.
ILIE DE LA SCULARIE. pe 02 Februarie 2016, 06:00
#14
Lui Ilie de la scularie.
Te asigur stimabile ca sunt un om care, atunci cand greseste, are c*rajul, demnitatea si bunul simt sa-si recunoasca greseala si sa-si ceara scuze( in cazul acesta, cititorilor). Acum, nu ca ai facut tu observatia jignitoare, recunosc ca luandu-ma cu gandul la ceea ce citeam( ultimul numar din revista HISTORIA in care este un articol despre Cuza) am scris Cuza in loc de Ghica. In 1836 Alexandru Ioan Cuza nu era domnitor, nu avea decat 16 ani!. Dar si tu ai facut o greseala, e vorba de domnitorul Alexandru D. Ghica, nicidecum de Alexandru Ioan(?). Vad ca i-ai devenit postmortem nas. Nu-i nevoie sa-ti ceri scuze, caracterul tau nu-ti permite acest lucru!.
Mitică pe 01 Februarie 2016, 20:17
#13
Județul infractorilor în funcții
Județul Teleorman cu cele mai corupte instituții, dovadă stă privatizările făcute unde sa ales praful de ele.
Nica pe 01 Februarie 2016, 14:41
#12
Ruina
Pe langa combinat,uvcp,ime,tomatele fabrica de mobila mai sunt multe ruine.Despre muzeul orasului,casa de cultura,fosta cladire renel(care a fost vandalizata voit si dupa au pus paza) armata unde se distrug intentionat cladiri bune,cinematograful turris,gara(unde nu au fost in stare macar sa-i dea un var),drumurile care an de an sunt sparte si plombate de niste inculti si betivani,gradina de vara,puscaria(oare cine o sa cumpere terenul?)sist de irigatii...despre astea nu se mai aude nimic,s-au uitat,s-au sters din memoria nostra.Ce a mai ramas din acaest oras?Cine trebuie sa raspunda pt toate aceastea?Cine ne-a vandalizat orasul si ne-a distrus si pe noi si viitorul copiiilor nostri?
danut pe 01 Februarie 2016, 11:40
#11
mai e ceva
ati uitat de puscaria din turnu,pe langa cele enumerate mai sus, ca si inchise.Pacat chiar era nevoie.
Ilie de la scularie pe 01 Februarie 2016, 08:21
#10
@impostorului
Mai pseudoscularistule, vezi ca inc*rci domnitorii. Nu Cuza ci Alexandru Ioan Ghica a fost cel care a semnat Ofisul pomenit. Inainte de a te da destept atentie sa nu faci mai rau, dand cu mucii in fasole, asa cum tocmai ai facut.
ILIE DE LA SCULARIE. pe 01 Februarie 2016, 07:05
#9
ZEREZEANUL.
AZI INCEPE NOUL AN VITICOL. ESTE ZI DE SARBATOARE SI PENTRU CRESTINI SI PENTRU LAICI. MACAR AZI SA LASAM RAUTATILE LA O PARTE. IN ACEASTA LUNA SE IMPLINESC 180 DE ANI DE LA ATESTAREA DOCUMENTARA A LOCALITATII TURNU MAGURELE, PRIN HOATARAREA OBSTII SI LEGIFERAREA EI PRINTR-UN ACT SEMNAT DE DOMNITORUL ALEXANDRU IOAN CUZA. DACA AM FI ADEVARATI OAMENI CU SIMT CIVIC, AM FACE UN REFERENDUM PRIN CARE SA CEREM GUVERNULUI DESFIINTAREA MUNICIPIULUI.
EU pe 31 Ianuarie 2016, 19:29
#8
Un oras condus de ...
... corupti, incompetenti !
rica pe 31 Ianuarie 2016, 18:35
#7
riri
Cind vin sa ne ceara voturile sa-i ganim cu pietre pa acesti nemernici!!!!
ion pe 31 Ianuarie 2016, 18:33
#6
soarta noastra
Ne plingem de mila uni la alti asta am stiut de ani de zile sa facem dar sa punem piciorul in prag nu am fostslugile la alti nu am avut coloana vertebrala in noi sa spunem stop la umilintele la care am fost supusi de stat si asa zi si patroni .ne meritam soarta asta.
2016 pe 31 Ianuarie 2016, 18:00
#5
Orasul fantoma!
Nu cred mai sunt mai mult de15000 care mai locuiesc in Turnu.Sunt multi care au buletinul pe Turnu dar locuiesc la tara,in orasele mari sau in strainatate!
cetatean pe 31 Ianuarie 2016, 17:00
#4
Era noastra
Bai ce dracu, suntem in 2016, actualizati si voi statistica, urechistilor!!!
Simion pe 31 Ianuarie 2016, 15:11
#3
AVEM CEEA CE MERITAM
În momentul în care spui că pleci din oraș,nu faci altceva decat să-i buc*ri pe cei ce încă stau pe cadavrul acestui oraș,si sug si ultima picatură de viață și speranță,a cetățenilor onesti si cu frică de Dumnezeu.Următoarele alegeri vor arăta,poate pentru ultima oară,calitatea si c*rajul cetătenilor ei.Atenție,ignoranța și necunoașterea,în timp,ajută manip**area si sărăcirea tuturor.
Turnean pe 31 Ianuarie 2016, 12:00
#2
Este vai de noi!
Tot noi suntem de vina!Cine a votat?Au venit altii din alte judete?Turnu a devenit un oras fantoma unde lumea isi numara feliile de paine,becul il aprinde putin seara iar apa cu norma!Au plecat peste 15000din oras si vor mai pleca!Dar romanul,teleormaneanul,se multumeste cu ce are si merge inainte cu capul plecat in timp ce alti politicieni si-au aranjat viata lor si a copiiilor si a stranepotiilor!Prosti mai suntem!
un magurean pe 31 Ianuarie 2016, 11:05
#1
oras condus de incapabili
ca si judetul care este condus de gidea un catelus a lui dragnea care ia bani degeaba si unii care conduc orasul la pieire ca mohanu si cuclea care habar au de-a conduce orasul spre dezvoltare care trebuie ejectati cool grin
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.