Ioan Niculae vrea să repornească combinatul Donau Chem gajând active ale Viromet, ultima fabrică în activitate din grupul Interagro.

21 Decembrie 2015, 11:17 | 4984 vizualizări | 13 comentarii
Car Universal
Donau Chem Turnu Magurele.

Patronul grupului InterAgro, omul de afaceri Ioan Niculae, aflat în penitenciar, vrea să repornească activitatea la combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele fie prin atragerea unor fonduri de investiții în companie, fie prin contractarea de credite bancare care să fie garantate cu active din patrimoniul Viromet SA, acționarul unic al Donau Chem, parte a aceluiași grup Interagro controlat de Niculae.

În acest scop, Ioan Niculae, care controlează Viromet SA prin offshore-ul înregistrat în Cipru Whitbread Holdings Ltd., a convocat AGA Viromet pe 18 ianuarie 2016.

La AGA se va discuta "atragerea unor fonduri de investiții sau angajarea unor credite bancare în scopul reluării activității societății Donau Chem SRL, prin garantarea acestora cu active din patrimoniul societății".

În presa locală din Turnu Măgurele au apărut zvonuri cu privire la pregătirea reluării activității la Donau Chem încă de la începutul lunii trecute.

În ultimii doi ani, Ioan Niculae a finanțat activitatea curentă a combinatului prin credite bancare garantate cu construcții și terenuri din patrimoniul Donau Chem. Pe 15 octombrie 2015 a fost prelungit cu un an un credit de 5,7 milioane lei contractat de Donau Chem de la CEC Bank.

În aprilie, Ioan Niculae a oprit activitatea la toți cei 6 producători de îngrășăminte chimice din grupul Interagro, respectiv Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria. Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești, ultimele trei intrând și în insolvență și având ca principal creditor compania-mamă Interagro. Ulterior, activitatea la Viromet a fost reluată.

Problemele combinatelor chimice din grupul Interagro, care datau de mai mulți ani, s-au agravat după ce acestea n-au mai primit gaze naturale la prețuri preferențiale de la Romgaz. De altfel, Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, chiar pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român, prin acordarea ilegală de discounturi la livrările Romgaz. În dosar este menționat și numele fostului ministru Varujan Vosganian, însă Parlamentul nu a încuviințat inculparea sa, în pofida faptului că DIICOT a adresat două cereri în acest sens.

În funcție de evoluția prețurilor interne și de import la materia primă principală, gazele, dar și a cotațiilor la îngrășăminte chimice, Ioan Niculae a întrerupt de mai multe ori activitatea la combinatele sale chimice în ultimii aproape 10 ani, inclusiv ca formă de presiune față de autoritățile statului în negocieri pentru obținerea de diferite forme de subvenționare. Cu toate acestea, la toate fabricile din grupul Interagro au avut loc, în perioada respectivă, mai multe rânduri de disponibilizări colective, mii de salariați pierzându-și locurile de muncă.

În martie, sute de salariați ai Donau Chem au protestat în stradă în fața primăriei din Turnu Măgurele, acuzând faptul că angajatorul nu le-a mai plătit salariile de două luni. În octombrie, din cauza neplății facturilor, combinatul a fost debranșat de la rețeaua de energie electrică.

Donau Chem a terminat anul trecut cu pierderi de 41,7 milioane lei, de peste 21 de ori mai mari comparativ cu 2013, și o cifră de afaceri de 132,5 milioane lei, cu 10% peste cea înregistrată în anul anterior, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice. Datoriile totale ale companiei erau în sumă de 181,8 milioane lei la sfârșitul lui 2014, în creștere cu 11% față de 2013.

La finalul lunii octombrie, Donau Chem SRL datora bugetelor statului, cumulat, suma totală de aproape 94 milioane lei.

În schimb, combinatul Viromet, acționarul unic al Donau Chem, funcționează în continuare, cu 3 secții din 4, iar conducerea companiei lucrează la un plan de reorganizare a activității, care va include și disponibilizări, pentru reducerea costurilor. Anul trecut, Viromet Victoria a avut pierderi de 6,3 milioane lei, de peste 8 ori mai mari decât în 2013, la o cifră de afaceri de 131,3 milioane lei, în scădere ușoară față de anul anterior. Datoriile totale ale companiei se cifrau, la finalul anului trecut, la peste 150 milioane lei, cu 19% mai mari decât în 2013.

Ioan Niculae a fost încarcerat la penitenciarul Găiești la începutul lunii aprilie, după ce a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru sponsorizarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană.

sursa: profit.ro

Citeşte şi
Comentarii (13) Adaugă comentariu
Cornel pe 23 Decembrie 2015, 20:08
#13
Hotul
Puscaria sa-l manance pana va da salariile la muncitori
#1 pentru #8 pe 23 Decembrie 2015, 09:00
#12
d-le Voinea Gigi
Eu sînt pensionar şi nu mai am treabă cu voi din 2009 de cînd tot prin proces cu acelaşi avocat ne-am cîştigat banii cuveniţi.Din spusele foştilor mei colegi prezenţi la procesul de insolvenţă, am înţeles că aţi fost "mieluşei blînzi", chiar voi luîndu-vă angajamentul să faceţi toate demersurile pentru rezolvarea amiabilă a situaţiei. Pînă atunci sînteţi în situaţia penibilă de "cascadorii rîsului" de a intra în faliment, cerut de salariaţi. Sînteţi nişte incompetenţi toţi din conducere (d.gen, adj. economic, contabil, RUS etc) ajungînd în această postură.
eii pe 23 Decembrie 2015, 08:00
#11
pt ggi
Prost
Inteleptul pe 23 Decembrie 2015, 00:03
#10
neseriosi
DE CE NU SE APLICA MASURI DRACONICE DE LA BUCURESTI?????

SA I SE CONFISTE TOATE COMBINATELE SI FABRICILE PENTRU GAURILE LA BUGETUL DE STAT!!!!!!!!!!!!!

SA VEDETI CE O SA-L MAI DOARA PE TIIGAN!!!!

SA SE REPRIVATIZEZE CONDITIONAT EVENTUALUL NOU PATRONAT DE PRODUCTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ptr #8 pe 22 Decembrie 2015, 22:50
#9
d-le Voinea Gigi
Eu nu fac parte din proces.Sînt pensionar şi am terminat de mult cu combinatul. Dar am înţeles că acolo aţi fost mieluşei blînzi şi tu şi Tapai, nu ca prin oraş "cocoş". Veţi ajunge de cascadorii rîsului cînd nişte bieţi foşti salariaţi vor obţine falimentul. Spune conducerii: Ban, Cadar, Nicoleta, că răzbunarea ce-o proclama în vară împotriva acestora se va întoarce asupra lor.
ggi pe 22 Decembrie 2015, 20:21
#8
pentru 1
Ce proces v-au luat banii avocatii prostilor!
Gogu pe 22 Decembrie 2015, 18:15
#7
zvoneri si raspandaci
cartoafa tipic sec*rista clocita in beciul domnesc de la gaesti sau in cloaca de la zimnicea ca sa mai pacaleasca creditorii sa nu treaca la executare silita sau sa ceara falimentul interagro
cetateanul de la block pe 22 Decembrie 2015, 07:46
#6
#3 Ai sange in instalatie?
Pui pariu ca-l porneste? Pui pariu ca o sa va bateti ca chiorii pentru un loc pe linia de start? Pui pariu ca o sa mai lucrati mult si bine fara bani? Sunteti turneni, fiti mandri!! In fond e decizia voastra! La drept vorbind, daca asta va plateste, voi ce motiv o sa mai gasiti ca sa va vaietati?
Marin Cristesu. pe 22 Decembrie 2015, 06:52
#5
Cititi prevederile bugetului 2016.
Pentru anul 2016 NU SUNT PREVAZUTE INCASARI LA BUGET DE LA INDUSTRIA DE PRODUCERE A INGRASAMINTELOR CHIMICE!!!. DECI INCHIDEREA SI DESFIINTAREA FABRICILOR PRODUCATOARE ESTE PREMEDITATA!. VRETI AMANUTE? INTREBATI-L PE IOHANNIS!.
I.T. pe 21 Decembrie 2015, 20:28
#4
Desert si saracie in TR
Pînă una alta,constatăm falimentul intregului oraș.Așa se întîmplă cînd dai un asemenea obiectiv economic pe mîna unor haiduci sec*risto-comunisti.
Dan Golgojan. pe 21 Decembrie 2015, 17:00
#3
Aiurea!.
Va rog lasati-va de asemenea fumigene cu miros de basini puturoase!. Cu cine mama dracului sa-l mai porneasca cand cei mai buni specialisti- ingineri, maistri si muncitori- au plecat?. SI CU CE BANI?. N-AR FI MAI LOGIC SA-SI PLATEASCA DATORIILE= SALARII, BONURI DE MASA, TAXE,IMPOZITE, FURNIZORI, ETC.?????In ceea ce-i priveste pe pensionari, nici ei nu mai sunt dispusi sa munceasca.
Boby pe 21 Decembrie 2015, 15:33
#2
Nu te cred ma hotule de Nicolaie !
Daca scapa de puscarie .Mai rau este ca la momentul de fata combinatul este practic si faptic in stare de faliment.Datoria nu este de 84 milioane,ci de 104 .Daca adunam datoria si la terti se ajunge la 138,4 mil. Poate excrocul asta de Nicolaie sa aduca datoriile catre angajati la zero inainte de pornire,greu de crezut.
I Ban pe 21 Decembrie 2015, 15:18
#1
faliment
Minciuni.Diversiuni.Pe 18 Ianuarie 2016, se judecă falimentul cerut de foştii salariaţi.Pe 8 Decembrie, juriştii Combinatului s-au angajat in faţa instanţei să poarte negocieri pe cale amiabilă, pentru plata salariilor restante. Datorită infatuării, aroganţei cu care conducerea a înţeles a trata acest angajament, umilind şi mai mult acele persoane în prag de sărbători, va duce la eşecul acestor negocieri. Oamenii s-au întîlnit şi au stabilit, ori toţi banii pîna la termenul stabilit ori falimentul, nemafiind loc de înţelegere.Au trecut 2 săptămîni şi n-au fost nici măcar întrebaţi pentru stabilirea unei runde de negocieri.Acest fapt a fost alimentat din cauza umilinţei cu care au fost trataţi aceşti oameni. Turnu cu ştiri de ce nu consultaţi pe net dosarul de insolvenţă al acestor oameni, să informaţi opinia publică. Din Mai pînă acum n-aţi scris un cuvînt despre aceste procese
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.