În ultimii ani, a apărut pe piaţă un sortiment de roşii mai deosebite, aşa-numitele roşii ţuguiate. Acestea sunt produse exclusiv româneşti şi foarte multă lume le cumpără. Piaţa Municipală din Turnu Măgurele e plină de asemenea roşii, la preţuri destul de mici. Am văzut că multă lume cumpără doar acest tip de roşii, cu moţ, deoarece sunt siguri că sunt româneşti şi au încredere în agricultorii români. E adevărat că acest tip de roşii sunt mai gustoase decât cele din import, însă, din păcate, nu sunt mai sănătoase.
De ce au roşii româneşti acel moţ? Este o malformatie apărută din cauza utilizării în exces a două substanţe: Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România) şi 2.4-D – stimulent şi pesticid de tip hormonal. Orice exces de asemenea substanţe duce la acumulare în plantă, în fructe şi are efecte toxice asupra organismului. Ethrelul este interzis şi în alte ţări, spre exemplu, India, unde era utilizată la culturile de banane. În ţările din Uniunea Europeană nu este interzis, însă cantitatea admisă este foarte mică, pentru că agricultorii nu pot abuza, fiind verificaţi foarte bine. Aţi văzut roşii aduse din străinătate care să aibă acel moţ? Nu, pentru că e dovada utilizării în exces a ethrelului. Mare atenţie la ce cumpăraţi, pentru că sănătatea este un lucru care se repară foarte greu.
SA SE AUTOSESIZEZE ORGANELE COMPETENTE !
RUGAMINTEA ESTE PENTRU DTA., DLE CLAUDIU CRACEA!