Boala limbii albastre: cativa berbeci cumpăraţi din Tr. Măgurele s-au îmbolnăvit. Vaccinul este scump şi nu există în România. Turmele de oi, în pericol.

30 Septembrie 2014, 00:02 | 1716 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal
Boala limbii albastre loveste turmele de oi.

Apariţia bolii limbii albastre şi confirmarea ei pe teritoriul României a obligat autorităţile să ia o serie de măsuri menite să limiteze extinderea epidemiei. Astfel, organizarea târgurilor de animale a fost interzisă, deocamdată, până la data de 5 octombrie 2014. Nici tradiţionalul târg de animale din Turnu-Măgurele nu se mai organizează, mai ales că sunt cazuri de boala limbii albastre – Bluetongue şi în judeţul Teleorman. Această boală a apărut iniţial în Grecia şi Bulgaria, în lunile iunie şi iulie, şi s-a răspândit în România chiar prin sud. Boala limbii albastre afectează oile, caprele şi vacile şi se transmite prin intermediul unei specii de ţânţari. În legătură cu restricţia la târguri de animale, preşedintele ANSVSA, V.Mănăstireanu,  speră ca vremea să se răcească în următoarea săptămână, astfel încât, dacă temperaturile scad sub 13 grade (optim – temperatura la care insectele care transmit boala devin inactive), atunci oboarele vor fi reluate în toată ţara.

Aşa cum aminteam in titlu, mai mulţi berbeci, cumpăraţi din Turnu-Măgurele, s-au îmbolnăvit. Un cioban din Mehedinţi a declarat postului PRO TV: "Am luat 10 berbeci de la Turnu-Măgurele, 500 de euro bucata, am investit mulţi bani, acum s-au îmbolnăvit, stau cu tratamente, mi-au murit în jur de 40 de oi, mai am pe câmp 120 înşirate, şchioapătă, se îmbolnăvesc, nu ştim cu ce să le tratăm". Ciobanii supăraţi evaluează pagubele şi spun că, dacă autorităţile sanitar-veterinare nu îi ajută cu un vaccin care să stăvilească epidemia, e posibil ca anul viitor să nici nu mai aibă turme. Medicii veterinari spun că vaccinul, disponibil doar în Spania şi Portugalia, nu este importat în România, pentru că e prea scump.Trebuie menţionat că boala nu se transmite la om.

 
 
 
 
 
Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
Nae Bumbu. pe 01 Octombrie 2014, 06:42
#1
Gata cu misterul!!.
De aceasta boala sufera si Ilie de la scularie si Franchenstain. Netratata la timp da in turbare!.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.