Atenţie la produsele lactate! ANPC a descoperit nereguli la producători: brânză de vacă vândută drept brânză de capră sau de oaie, brânză fără pic de grăsimi din lapte, etc.

08 August 2014, 00:11 | 3117 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal
Uneori, nici branza nu e ce pare a fi.

Testele de laborator efectuate de inspectorii ANPC în luna iunie, la 1.042 de operatori economici, au arătat că mare parte din produsele lactate comercializate pe piaţă nu conţin întotdeauna ceea ce este menţionat pe etichetă. Acest lucru îl cunosc şi cumparatorii turneni ai produselor lactate, în special al brânzei. Deşi pe eticheta scrie că este brânză de oaie sau capră, de fapt laptele folosit este de vacă, doar o aromă specială dând senzaţia că brânza este aşa cum scrie pe etichetă.

Să fim sinceri, cunoaştem cazuri de ţărani care vând brânză de bivoliţă sau de capră, deşi ei nu cresc decat vaci. Păcălirea cumpărătorilor este o obişnuinţă. Ştim că preţurile sunt mici, de aceea oamenii folosesc diverse stratageme pentru a-şi vinde produsele la un preţ mai bun. Aşa cum am menţionat mai sus, în urma unor controale pe care le-au efectuat în cursul lunii iunie, Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au retras de la vânzare aproape 500 de kilograme de produse lactate, în valoare de 6.300 lei. La aproape jumătate dintre ele s-au găsit nereguli în ceea ce priveşte modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.

Inspectorii ANPC au descoperit astfel brânză fără pic de grăsimi din lapte, doar cu grăsimi vegetale, telemea de capra fabricată din orice altceva, dar nu din lapte de capra, brânză de burduf cu telemea din lapte de vacă (şi nu de oaie), brânză de vacă vândută la preţ de brânză de capră şi telemea dietetică produsă în judeţul Buzău, care avea 20% grăsime, faţă de 8% cea înscrisă pe ambalaj. În total, au fost aplicate 815 de sancţiuni contravenţionale din care 505 amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei şi 310 avertismente.

 
Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.