"Situaţia din economie contrastează complet cu declaraţiile autorităţilor". Interviu cu Ioan Niculae, patronul Interagro.

01 Octombrie 2013, 00:07 | 2792 vizualizări | 10 comentarii
Car Universal
Ioan Niculae, patronul Interagro

Reporter: Vă rugăm să ne spuneţi, în calitate de preşedinte al Forumului Investitorilor Autohtoni, care este realitatea cu care se confruntă mediul de afaceri în acest moment?
Ioan Niculae: Trecem printr-o situaţie economică ce contrastează complet cu ceea ce declară autorităţile, care tot văd creştere. Nu ştiu unde este această creştere, în condiţiile în care peste 17.000 de firme au intrat în insolvenţă de la începutul anului. Este enorm şi în fiecare lună intră alte câteva mii de companii în insolvenţă sau reorganizare. Dintre zeci de investitori cu care am stat de vorbă în ultima vreme, nici măcar unul nu a spus că afacerile lui merg sau că, cel puţin, sunt stabile.
Reporter: Care este cel mai greu obstacol pe care oamenii de afaceri îl întâlnesc în activitatea lor?
Ioan Niculae: Toţi se plâng de lipsa de capital, de lipsa de cashflow, de lipsa lichidităţilor pe piaţă şi de lipsa de interes pentru cumpărarea de produse industriale. Cu o singură excepţie, toate băncile au oprit creditarea.
Reporter: În aceste condiţii, la ce alte metode de finanţare apelează investitorii?
Ioan Niculae: Din păcate, criza se manifestă la nivelul întregului sistem, iar dacă înainte ne puteam finanţa din vânzarea de produse industriale, în ultimul an, am constatat o reticenţă şi din partea beneficiarilor şi a traderilor, refuzând să mai achite cu credit la vedere sau cu plata în avans, din cauza situaţiei globale.
Deşi produsele sunt necesare, deşi a crescut cererea de alimente la nivel mondial, sunt ţări ca India, Pakistan, America de Sud, Africa etc. unde nu mai pot fi făcute astfel de finanţări.
Reporter: Companiile din economie se gândesc să apeleze la fuziuni sau achiziţii pentru a rezista în piaţă?
Ioan Niculae: Mai greu se găsesc acum companii interesate în achiziţii. Este frustrant, suntem complet debusolaţi. Deşi cu actualul Guvern am avut mai multe întâlniri, încercând să găsim împreună soluţii, deşi am scris o serie de adrese UE, FMI, BM etc., iar organismele internaţionale au acceptat propunerile noastre, niciuna dintre acestea nu a fost pusă în practică.
Reporter: Care este situaţia la InterAgro?
Ioan Niculae: Noi, de bună-credinţă, am oprit disponibilizările în luna iulie, când demarasem procesul de concediere, fabricile au rămas închise, trebuie să plătim salarii, oamenii sunt nemulţumiţi pentru că vor să primească bani, deşi nu producem... este o situaţie fără precedent.
Reporter: La ce capacitate funcţionează combinatele?
Ioan Niculae: Din şapte fabrici, merge doar una la InterAgro, astfel că producţia este la minim. Suntem obligaţi ca de la 1 octombrie măsurile să fie radicale, nu vom menţine decât o singură fabrică cu personalul aproape complet, fiind în situaţia în care facem disponibilizări colective pentru restul de oameni. Este vorba despre circa 5.800 de persoane
.
Reporter: În ce mod ne ajută anul agricol?
Ioan Niculae: Anul agricol este bun, din punct de vedere al producţiei, cantităţile produse fiind mai mari faţă de anul trecut. Din păcate, însă, preţurile au scăzut foarte mult. Dacă anul trecut tona de porumb costa circa 220-230 de euro, acum, foarte greu o tonă de porumb se vinde cu 110-115 euro. Situaţia este similară şi la grâu, şi la floarea-soarelui, şi la rapiţă. După părerea mea, din punct de vedere valoric, anul agricol 2013 este mai slab decât anul trecut.
Reporter: Care sunt cauzele scăderii preţurilor cerealelor?
Ioan Niculae: Piaţa noastră se reglează intern. Avem producţie mare şi cerere mică. Exportăm o parte din producţie, dar la preţurile internaţionale.
Reporter: Care sunt primele două măsuri pe care Forumul Investitorilor Autohtoni le solicită Guvernului?
Ioan Niculae: Urmează ca pe 9 octombrie să avem o Adunare Generală. S-au înscris o mulţime de membri în acest Forum, în fiecare săptămână vin alţii noi, din toate ramurile economice. Prima măsură pentru care vom încerca să ne batem este menţinerea unui cost corect al utilităţilor, iar a doua este o stabilizare fiscală, astfel încât firmele să poată supravieţui, achitându-şi datoriile la stat, dar fără să fie închise imediat ce nu mai au bani pentru taxe.
Reporter: Mulţumesc!

sursa:ziarul Bursa

Vosganian: "Îngrăşămintele chimice vor dispărea până la anul"
Îngrăşămintele chimice vor dispărea până la anul dacă nu va fi adoptată o măsură pentru susţinerea lor, a spus, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Oficialul a precizat: "Cel mai mare consumator de gaze naturale din industrie este reprezentat de îngrăşămintele chimice, iar acesta este în pragul dispariţiei".
Potrivit ministrului de resort, de la începutul anului, patru combinate chimice au fost închise (unităţile de la Săvileşti, Bacău, Făgăraş şi Turnu-Măgurele) şi trei şi-au redus considerabil activitatea (fabricile din Victoria, Slobozia şi Târgu Mureş).
"Se schimbă structura economică, scade segmentul oţelului, al aluminiului, al industriei chimice şi creşte industria auto şi domeniile electric, electrotehnic şi electronic", a adăugat Vosganian, subliniind că autorităţile trebuie să ajute industriile în scădere.

Citeşte şi
Comentarii (10) Adaugă comentariu
Superbăse pe 02 Octombrie 2013, 09:09
#10
Odă Constructorului Vasile
Cuvântul fascistoid pe care l-ai folosit ( ce erudiţie!) l-a folosit acu vreo două-trei zile şi CETĂŢEANUL DE LA BLOC- de la el l-am învăţat. Ce coincidenţă dom le, nici nu prea exista în lb. română e cam forţat, dar a fost folosit recent de CNA pentru a eticheta un spot al Antenei 3, canalul tău preferat şi al altor \\\"amici\\\" \\\"constructori\\\" care au muncit pe brânci sub \\\"teroarea\\\" comunistă. Mari cuvinte, mari români!Noroc bun tovarăşi!
VASILE ... pe 02 Octombrie 2013, 07:16
#9
//inteligentului //#3
Dece crezi tu că dacă mai mulți comentatori au aceleași păreri,trebuie neapărat să fie aceeași persoană ???!!Tu suferi de narcisism și te crezi inteligent,subtil,cult și-probabil- frumos. Eu mă îndoiesc că posezi vreuna din aceste calități !! Se vede că ai ceva școală -un fel de spoială - dar intelectual nu ești !.În ceeace mă privește,te asigur că blocul în care locuiești este construit și din munca și sudorea mea și a miilor de truditori care și-au consumat energiile și viața sub teroarea comunistă, pentru ca specimene ca tine să poată să-și debiteze inepțiile pe acest site FASCISTOID.Am să-ți spun un secret: cei care au comentarii cu aceleași idei,nu sunt una și aceeași persoană,ci mai mulți amici care monitorizăm acest site. În final,un sfat : vezi-ți de treabă și cheltuiește-ți banii la cârciumă,dar nu mai scie când ești //luat în freză //!
gogu pe 01 Octombrie 2013, 22:35
#8
pentru turnu cu stiri
pentru turnu cu stiri nu mai dati nimic despre accidentul de la crangu
rebe pe 01 Octombrie 2013, 16:42
#7
bravo
Bine va face\\n
cetateanul de la bloc pe 01 Octombrie 2013, 13:05
#6
Mea culpa
Dupa cum vezi eu pledez vinovat. Se spune ca primul pas spre vindecare este recunoasterea bolii. Deci sanse as avea sa ma vindec (daca vreau!). Dar tu, tu mai ai vreo sansa? Oricum asta e orasul meu natal. Prin ceea ce fac incerc sa schimb cate ceva. Daca fiecare ar face la fel, sunt sigur ca s-ar schimba multe. Personal nu am castigat nici macar un leu aici in oras si am incercat pe cat posibil sa imi cheltui banii aici. Ma revolta cum vad ca orasul moare si nimeni (in afara de ti**ni) nu intreprinde nimic. Daca pensionarii erau asa valorosi puneau osul la treaba si nu i-l sugeau (osul) cu atata putere lu Nicolae.\\nAi pariat cu colegii? Cat a fost miza?
Superbăse pe 01 Octombrie 2013, 12:34
#5
altă pălărie
Acelaşi Ilie altă pălărie adică în acest caz Liviu Olteanu centrează, dă cu capul, marchează, se ceartă singur.El are ceva cu redacţia şi dacă articolul îi permite s-o întoarcă cum îi convine scrie 80 la sută din comentarii.PSD-ul a înghiţit presa locală da?; Au distrus-o.Primăria Turnu cumpăra toate ziarele (EVZ de ex. )care scriau de Dragnea acum câţiva ani. De asta s-a ajuns la Turnu cu ştiri şi de asta e sub anonimat tot.Pentru că în Teleorman e de 13 ani dictatura PSD.
Ilie de la scularie pe 01 Octombrie 2013, 11:00
#4
@cetatene de la bloc
Cetatene, chiar am pariat pe un asemenea raspuns. Tu chiar faci parte din categoria aia mentionata de mine. Aia cu latratul pina la apoplexie.
cetateanul de la bloc pe 01 Octombrie 2013, 10:13
#3
Moromete în poiana lui Iocan
Lasă vrăjeala Ilie! Cine seamănă se adună! Ești aici pentru ca și tu, la fel ca toți ceilalți, ți-ai atins gradul de incompetenta (vezi principiul lui Peter) și pentru ca în jurul tău n-a fost nimeni care sa te laude cat ești de deștept ai intrat aici sa te dai mare. Este clar ca liviu olteanu nu o sa înțeleagă în veci ceea ce tu ai scris acolo, asa ca de ce te adresezi lui? Face parte tot din categoria pe care o invoci! Poate e coleg la radio sud cu tine?
Ilie de la scularie pe 01 Octombrie 2013, 07:46
#2
@Liviu Olteanu
Pai sunt ei in stare de asa performanta? Si in fond, cine sunt ei? Ce anvergura au pe piata media? Hai sa fim seriosi, turnucustiri nu este nimic altceva decit un site care se adreseaza unui segment limitat de cititori. Stii de ce intru aici? Sa ma distrez. Bag batul prin gard, si apoi ma distrez copios de apoplexia iscata. Frate, sa vezi desteptii si inteligentii natiei cum se desfasoara, cum demonstreaza ei negru pe alb ceea ce stie si prostul satului, etc, cum ma injura cind n-au argumente. E...interesant.
LIVIU OLTEANU. pe 01 Octombrie 2013, 07:09
#1
Dureros,dar măcar știm ceva ....
....nu diversiunile publicate până acum . //Stimate//, turn cu știri, decât să scrieți prostii de la voi sau de la alți comentatori incompetenți și rău voitori,mai bine reproduceți cele scrise de alții . De ce nu i-ați luat voi acest interviu lui Ion Nicolaie ?? .
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.