Bulgarii vor hidrocentrala pe Dunare cu Romania - UE ar putea ajuta cu banii

25 Februarie 2010, 12:06 | 3072 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal

In anii '80, romanii doreau sa finanteze integral constructia hidrocentralei de la Turnu Magurele.


       » Proiectul initial prevedea peste coronamentul centralei un pod rutier si cale ferata.

    » Hidrocentrala pe care Romania intentioneaza sa o construiasca cu Bulgaria ar putea fi finantata cu fonduri europene.

Autoritatile romane si bulgare discuta oportunitatea constructiei unei noi hidrocentrale pe Dunare, cu o capacitate de 440 MW. Hidrocentrala pe care Romania intentioneaza sa o construiasca pe Dunare, impreuna cu Bulgaria, ar putea fi finantata cu fonduri europene, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Tudor serban. Amplasamentele aflate in discutie sunt: Macin, Turnu Magurele si Calarasi. Specialistii in hidroenergie sustin insa ca zona optima de amplasare a hidrocentralei este Turnu Magurele, mai precis Islaz. Proiectul hidrocentralei romano-bulgare a fost dezvoltat inc [removed][removed] a din anii '80, in acea perioada statul roman avand un interes deosebit in realizarea constructiei pe care s-a aratat, dealtfel, intr-o prima etapa, dispus sa o finanteze integral.  "Prin anul 1985, Nicolae Ceausescu si Todor Jivkov (presedintii din timpul regimului comunist ai Romaniei, respectiv Bulgariei) au taiat panglica de inaugurare a santierului de la viitoarea hidrocentrala Turnu Magurele-Nicopole. S-a deschis santierul (la Islaz), a existat o organizare de santier si chiar s-au facut unele lucrari. In 1990, santierul s-a inchis, iar baracile au fost vandute", isi aduce aminte Eugen Pena de vremea cand era director la Hidrocentrale Olt.

In acele timpuri, regimul comunist din Romania dorea sa-si asigure independenta energetica, in vreme ce bulgarii primeau energie din fosta URSS si aveau planuri de dezvoltare in domeniul nuclearo-energetic. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, bulgarii fiind cei care in ultimii ani au relansat propunerile de proiect pentru noi hidrocentrale peste Dunare. "Bulgarii vor doua hidrocentrale, dar noi consideram ca este suficienta doar una", a afirmat secretarul de stat Tudor Serban. Expertii in hidroenergie sustin ca amplasamentul optim este cel de la Islaz, unde a existat si proiectul initial al centralei-baraj Turnu Magurele-Nicopole, pe coronament fiind prevazute un pod rutier si o linie de cale ferata.

capital

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
virgil pe 03 Iunie 2013, 14:48
#2
virgil
Deja terenu unde sa desfasurat lucrarile hidrocentralei la Seaca sant concesionate de oameni grei
angela pe 16 Martie 2010, 14:31
#1
Eroare
Grsit! Lucrarile la Hidrocentrala Turnu Magurele Nicopole s-au deschis prima data in 1978! Atuci s-a intalnit Jivkov si Ceausescu pentru a pune piatra de temelie a lucrarilor in localitatea SEACA, nicidecum la Islaz. S-au inchis lucrarile dupa doi ani. Apoi s-au redeschis in 1986, fara presedinti, si s-au inchis in 1990. Ampasamentul a fost tot la SEACA. Pentru zona aceea s-au facut studii si prospectiuni. La Islaz se varsa Oltul in Dunare. E nitel de furca, tehnologic vorbind!!! Asa ca Dl Pena nu prea mai are tinere de minte!!
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.