Analiza unui insider: Parada Europei 2013 - anatomia unui spectacol.(I) Colegiul Unirea din Tr. Măgurele ( video), marele învins de juriu!

19 Mai 2013, 12:33 | 2798 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal
Colegiul Unirea a reprezentat impecabil Franta.

Revenim la Parada Europei prin publicarea unui articol, primit pe e-mail, de la unul dintre cei care au participat la această paradă. Articolul reprezintă o analiză a spectacolelor prezentate de Colegiul Unirea din Turnu-Măgurele ( mai ales) şi Colegiul Saligny din Roşiorii de Vede.

"Privită într-un mod idealist și cu inocență de adolescent, Parada Europei este o bună ocazie de etalare a creativității și a bucuriei muncii în echipă, într-un județ dominat de sărăcie, lipsit de viață culturală veritabilă  și de mijloacele de divertisment accesibile tinerilor europeni. Prin definiție, parada presupune etalare, afirmare a individualității, parodie, joc. A-i pune pe liceenii teleormăneni în situația de a se manifesta astfel o dată pe an, în așteptarea unei recompense generoase, a fost un demers care i-a mobilizat din ce în ce mai bine pe elevi și  profesori. Astfel, s-a ajuns în situația în care unele dintre reprezentații să cuprindă veritabile momente de “artă”, cum bine a punctat în discursul său de la Zimnicea, domnul Liviu Dragnea.

Vom încerca să demonstrăm în continuare că, în cazul unor programe, spectacolul veritabil a rămas doar „artă pentru artă”, ele neintrând în ierarhizarea care contează (Marele Premiu și Premiul I), o ierarhizare realizată de un juriu prestigios, dar mai ales „imparțial”. Aceste programe reprezintă din punctul nostru învinșii, dar niște învinși „executați” mai degrabă în culise.

Ceea ce înțelegem noi, la fel ca domnul Dragnea, prin „artă”, cu referire la paradă, sunt acele momente deosebite din cadrul unor programe care reprezintă mai mult decât o defilare mecanică și o mimare statică, ele  înseamnă  originalitate, expresivitate, dinamism, efort colectiv, atât fizic cât și logistic-organizatoric. Valorificarea într-un mod creativ și original a unor mituri, evenimente istorice, teme folclorice, motive culturale din diverse epoci, conferă dimensiunea de spectacol a oricărei parade. Analiza spectacolului presupune fixarea unor repere clare ce trebuie căutate în programe. Fiind vorba de un spectacol –concurs, vom urma modelul competițiilor artistice analizând:

-Conținutul programului: Pornind de la cuvintele promotorului paradei, d-l Dragnea („mai ai multe de învățat  despre Europa”), vom căuta în programe momente importante și reprezentative ce țin de istoria, cultura și civilizația țărilor .

-Partea tehnică  se referă atât la calitatea execuției, la numărul și densitatea momentelor reprezentate,  cât și la calitatea costumelor și a întregii recuzite folosite.

-Partea artistică se referă  atât la inventivitatea, originalitatea și expresivitatea  programelor, cât și la modurile și mijloacele prin care s-au făcut trecerile de la un moment la altul, extrem de importante într-un spectacol contracronometru de cca 20 de minute.

Din  start,  toate liceele trebuie apreciate pentru eforturile reușite  de a se prezenta într-un mod onorabil, în ciuda unor resurse  evident  inegale, în multe reprezentații existând  momente artistice remarcabile.

Un prim program care a fost surclasat  de juriu a fost cel al Liceului Saligny din Roșiorii de Vede, liceu care a reprezentat România. A fost un program bogat, dens,  care a trecut prin toate momentele importante ale istoriei noastre,  și a făcut-o într-un mod echilibrat, fără patetism și eroisme ieftine. S-a văzut în program o mână de scenarist care a legat foarte cursiv părțile programului ( formarea poporului român, unirile) și a speculat momente ce au reflectat foarte bine mentalități românești (faza din final cu protagoniștii filmului B.D.)  Dansurile , în special „Călușul”, au fost spectaculoase și bine  executate tehnic. Un program care merita, în opinia noastră, să între în grupul primelor șase .

Adevărata victimă colaterală a jurizării paradei a fost, fără îndoială, Franța, reprezentată de Colegiul „Unirea” din Turnu Măgurele. Chiar având o  miopie fiziologică e nevoie și de o miopie a bunului simț pentru a nu admira spectacolul-total, angajamentul fizic și ritmul debordant în care s-a derulat programul.

Din punctul de vedere al conținutului, a oferit o incursiune în marile momente din Istoria Franței, din care, ca necunoscător, rămâneai cu ceva: întemeierea statului medieval francez   și apărarea sa (Roland și Ioana D Arc), Renașterea, Barocul și Epoca lui Ludovic al-XIV-lea, Epoca Revoluției Franceze și a lui Napoleon, secolul al-XIX-lea și secolul lui De Gaulle. Trecerea de la un moment la altul a fost rapidă, fără timpi morți, iar coloana sonoră a fost impecabilă și a redat fidel atmosfera fiecărei epoci. Dificultatea reprezentării unei țări importante constă în numărul mare de momente din care trebuie să alegi și aici un loc important îl are firul care leagă programul,  laitmotivul său. În cazul Franței, acest laitmotiv a fost „Onoare și credință”, și el se regăsește în aproape toate momentele, de la  sacrificiul lui Roland și al Ioannei D Arc, la discursurile despre onoare și patriotism susținute de revoluționarul din 1789 și de generalul  De Gaulle.

Dansul  a avut acoperire în toate epocile istorice menționate, în afară de cele de epocă( renascentiste, menuet, can-can, boleroul, plus două dansuri moderne) existând și cinci dansuri populare din zone diferite ale țării. Efortul și dinamismul programului rezultă evident din această statistică greu de bătut.  Să nu uităm că în dansul  modern de final au fost prinși toți elevii, care s-au mișcat cu sens, nu doar au salutat publicul sau au împărțit mâncare și băutură juriului. Aceasta în contrast cu monotonia și lentoarea în care s-au derulat părți din programele unor câștigători, generoși însă cu sacoșele.

Din punct de vedere tehnic  și fizic, Franța a avut unul dintre cele mai dificile programe, pentru că în majoritatea momentelor au fost implicați mulți elevi, ceea ce a făcut necesar că aceștia să se mobilizeze la maxim , mulți elevi schimbându-se de cîte 4-5 ori și fiind mereu pe muchie de cuțit în ceea ce privește sincronizarea cu programul. Dansurile au fost  numeroase și grele, chiar riscante, tocmai de aceea imperfecțiunile ( la can-can, de exemplu ) sunt scuzabile. Can-can- ul, menuetul și, mai ales, boleroul sunt dansuri grele, nu se pot compara, orice s-ar spune, cu horele. Virtuozitatea, care putea duce oricând la ratare, s-a văzut în dansurile cu sabotul sau printre sticlele de vinuri. Folclorul francez a fost bine reprezentat de dansurile populare diverse, care au reflectat ritualurile producerii vinului precum și secerișul.

Costumele au fost un alt punct de atracție, pentru că au fost foarte multe, elegante și atent selectate în funcție de epocă sau de regiune( la dansurile populare).  O mențiune specială pentru explozia de culoare  și eleganță a rochiilor de la  can-can.  Dintre momentele de originalitate și expresivitate, amintim momentul Ioanei D`Arc și, mai ales, al dansului călugărilor transformați în coloane aflate în mișcare. Apoi, evident, Boleroul,  un moment distins și elegant al întregului concurs. Un dans  complex, greu, realizat de balerini, a fost transpus, fără a se face de râs, de copii de 16-17 ani. Per ansamblu, scena a fost în majoritatea timpului dinamică, plină de personaje antrenate în mai multe momente, deseori simultane.

Din acest punct de vedere, dar și din altele, Franța se apropie cel mai mult de Portugalia (Liceul Cuza), ambele fiind programe diverse, elegante și bine articualte, programe care s-au apropiat cel mai mult de valoarea Marelui Premiu.

Franța a avut însă mai puțin „noroc”. Să nu pui acest program măcar în primele șase, arată reauavoință dictată de alte „priorități” . Elevii și scenariștii programului merită toate felicitările, pentru ce au realizat, și  trebuie să încerce să uite euroii pierduți. Aceasta, pentru că au făcut spectacol, și altceva nu trebui să conteze pentru tineri ce trebuie formați să fie cinstiți și să valorizeze fair-play-ul ( asta înseamnă să ai mentalitate europeană), chiar dacă au fost victimele lipsei lui.  Liceul Unirea ar trebui, în mod normal, să evalueze în viitor sensul participării sau, de ce nu?, al neparticipării la acest show. Pentru că elevii, copiii, sunt cei care, în final, suferă.

În încheierea acestei prime părți aștept să fiu contrazis în stil european prin logică și coerență a ideilor și nu în stilul românesc, al țâfnei autosuficiente și îngâmfate."

Iata o parte din spectacolul prezentat de liceenii de la Colegiul turnean Unirea:

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
BBE pe 19 Mai 2013, 21:25
#6
Doar 1 barosan
Cazulee,iar te certi singur? smile)
john pe 19 Mai 2013, 20:29
#5
oftica?
Voi sunteti ofticati ca nu a castigat unirea,sau ce? Asta e, poate cei din juriu au considerat ca reprezentatia celor de la unirea nu a fost suficient de buna. Dupa doua saptamani de la parada,acum ne gasim sa comentam...lasati-o asa mai bine... Apropo,eu sunt de la Marin Preda, am fost si eu la parada. Sunt de acord cu cel de la #4, tot ceea ce scrieti dupa parada nu face nimic altceva decat sa instige elevii si sa produca agitatie intre cele doua scoli. Am auzit ca cei de la unirea considera ca din cauza Danei(de la marin preda,din cjtt) ar fi luat Marin Preda locul 1...cum naiba putea ea sa influenteze juriul? Astea sunt lucruri spuse din frustrare...poate cei de la unirea nu stiu ca si Carmen din liceul lor a fost acolo...asa ca sa taca naiba din gura. Ce a fost a fost, ar trebui sa se apuce dreacu de acu sa se pregateasca pt anul urmator, sa nu mai fie discutii. Pace!
eu pe 19 Mai 2013, 18:52
#4
Parada
Cineva nu poate sa doarma, nu se poate linisti! A umplut site-urile vorbind despre cat de impresionant a fost programul CN Unirea!A cerut sa se dezbata si pe Turnu cu stiri!Admiteti ca ati pierdut,asta este!Asa a gandit juriul, nu sunteti voi in masura sa le contestati onestitatea! Daca voi ati castigat in anii anteriori, sa intelegem ca s-au tras niste sfori, nu?Pe principiul acesta sa intelegem ca se merge,in opinia voastra? Ati inceput cu Liceului Saligny din Roșiorii de Vede, ca sa ajungeti de fapt, unde va doare! Rusine, rusine, ca nu acceptati locul 2 si instigati elevii!Cred ca e timpul sa incetati!
Catalina Stefanescu pe 19 Mai 2013, 17:44
#3
Frumos
Felicitari elevilor Colegiului National \\\"UNIREA\\\" pentru spectacolul frumos pe care l-au oferit!
DDE pe 19 Mai 2013, 15:37
#2
Vive la France
Va saluta Generalul de Gaulle,multumim pentru aprecieri smile
Elev pe 19 Mai 2013, 15:16
#1
Participant
Cum am putea contrazice adevarul :|. Nesimtire la nivel inalt si furt pe fata. Ca in operele lui Caragiale: toata lumea stie, nimeni nu indrazneste sa spuna.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.