Viitorul oraşului Turnu-Măgurele. Que vadis, turnene?

19 Mai 2011, 07:19 | 1885 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal

 

 Ne-am permis să parafrazăm titlul celebrului roman, scris de H.Sienkewicz, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1905, pentru a vorbi despre viitorul oraşului Turnu-Măgurele. Ce va fi mai târziu, după 15-25 de ani? Unde mergem, încotro ne îndreptăm? Ce se va alege din oraşul în care trăim? Mohanu şi Dragnea nu vor fi veşnici, va exista viaţă şi după ce vor dispărea ei, dar noi, cei tineri, ce viitor avem în oraş? Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem, fără pretenţia de a epuiza subiectul.

 Actuala stare de lucruri din oraş nu ne îndeamnă la optimism. Peste 25 de ani, din combinatul chimic va rămâne doar amintirea, fiindcă e greu de crezut că mai poate fi ţinut în viaţă fără o sumă foarte mare de bani pentru retehnologizare. Nu există premise care să arate că această retehnologizare va avea loc într-un viitor, mai mult sau mai puţin, îndepărtat. Din păcate, ca multe  orășele mici de provincie, şi Turnu-Măgurele este un oraş monoindustrial. 

Din toate investiţiile făcute de oamenii bogaţi din oraş, nu a apărut vreo unitate de producţie, subliniem, de producţie, care să înlocuiască, în viitor, combinatul chimic. Un oraş nu poate supravieţui fără investiţii în economie. Avem exemplul oraşului Nikopol, de peste Dunăre, oraş care a ajuns la o populaţie de 3000 de locuitori, din cei peste 15 000 pe care îi avea înainte de 1989. Dispariţia celor două mari unităţi economice din oraş, o fabrică de motoare şi una de hârtie şi carton, a dus la transformarea Nikopolului într-un sat. Ca o comparaţie, comuna Islaz are 6 000 de locuitori, dublu faţă de oraşul de peste Dunăre.  Vom avea noi, cei din Turnu-Măgurele, aceeaşi soartă? Din păcate, toate lucrurile converg către un asemenea destin. Ne vom transforma, încet-încet, într-un orăşel care va avea ca principală ramură economică agricultura, dar, din nefericire,  una de subzistenţă. 

Oraşul a fost acaparat de o caracatiţă economică ce-l secătuiește  de toate resursele. Banii din oraş, mulţi-puţini, cât sunt ei, pleacă spre alte zări, Turnu-Măgurele fiind doar locul în care se fac bani pentru a fi cheltuiţi în alte părţi.  Dacă se va continua in același mod,  viitorul este negru pentru Turnu-Măgurele.

 Dumneavoastră, cetăţenii oraşului, v-aţi pus întrebarea, cum veţi trăi, peste 15 ani, în Turnu-Măgurele?  

 

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
sorin pe 20 Mai 2011, 20:01
#2
x
Sa terminat
alfa pe 19 Mai 2011, 20:40
#1
Cu putina vointa poate exista viitor pentru turneni
Viitor pentru Turnu Magurele exista daca se initiaza cat mai multe proiecte cu fonduri UE. La Colegiul National “UNIREA” din Turnu Magurele se face o lucrare excelenta prin programul REGIO de reabilitare a unei cladiri inclusa sper in patrimoniul cultural. Am mers sa vad cum si cam ce se executa si d.p.d.v. tehnic este ceva serios si temeinic facut.\\nEu nu am simpatii politice dar trebuie sa apreciez ca prin acest program REGIO se face ceva pentru viitor un lucru frumos si util tarii si comunitatii. In aceste zile tembele in care toate fortele politice se razboiesc si vorbesc urat unii de alti de parca Romania ar fi intr-un razboi intern, am tinut sa apreciez initierea acestui program REGIO al mult hulitului (de multe ori pe nedrept)Guven Boc.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.