
Pentru a-i capitaliza popularitatea fără precedent, un simpatizant de top, generalulul Ion Macridescu, i-a organizat lui Zelea Codreanu o nuntă populară, cu public, eveniment considerat una dintre cele mai eficiente acțiuni de marketing politic din istoria României.
Nunta a avut loc pe 14 iunie 1925 la Focșani, loc simbolic al unirii principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti în 1859. Estimările arată că s-au adunat între 80.000 și 100.000 de oameni pe câmpul din Crângul Petrești, la marginea orașului, veniți cu „2.300 de care, trăsuri şi automobile, toate încărcate cu flori şi lume îmbrăcată în costume naţionale”, a scris Codreanu în memoriile publicate ulterior.
În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, Codreanu a fost omorât prin sugrumare, împreună cu alți 13 legionari, de jandarmii care-i transportau la închisoarea Jilava.
Incidentul are loc în pădurea Tâncăbești, din apropierea Bucureștiului. Motivul oficial invocat a fost „încercarea de evadare”. Unii istorici spun că ordinul lichidării ar fi fost dat de regele Carol al II-lea. Cadavrele au fost arse cu acid și înhumate în fortul Jilava.
Din punct de vedere legal, Mișcarea Legionară este interzisă acum în România, propaganda legionară fiind incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002.
1 comentariu Comentează
Spune-ți părerea!