Lumea lui "Super"

17 Iulie 2022, 23:15 | 854 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal
Dan Petrescu

Editorial de Radu Paraschivescu

Există în mentalul românesc câteva mecanisme care funcţionează în logica paradoxului. Unul constă în uzul şi abuzul de diminutive, lucru pe care poate să-l confirme oricine a mâncat la restaurant, a avut de plătit ceva sau a solicitat un serviciu.

În nouă restaurante din zece ospătarul îţi va vorbi despre mămăliguţă cu brânzică, ciorbiţă de văcuţă, castraveciori, ciocănele, fasolică, purcel, plus păhărelul de ţuiculiţă sau de vinişor, spre a nu mai vorbi de prăjiturică.

Cel căruia îi plăteşti o sumă oarecare te roagă să aştepţi până iese facturica sau bonuleţul, doamna de la dispeceratul de taximetre (pentru cei care încă n-au trecut la Uber şi Bolt) te sfătuieşte să cobori în două minuţele, la farmacie eşti întrebat dacă nu ai un leuţ mărunt pentru simplificarea manevrelor de înapoiere a restului.

Unde e paradoxul? În însuşi faptul că folosirea cuvintelor care înseamnă „mai mic decât normalul” e menită să sugereze o solicitudine „peste nivelul normal”. Universul lilliputan e mobilizat pentru zugrăvirea gigantescului, într-o acrobaţie care nu i-ar fi reuşit nici lui Swift, cel mai bun gestionar al raporturilor fictive dintre pitici şi uriaşi.

Mai mult >> de la sursa >> prosport.ro

Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.