Ce spune legea - Danut Cuclea poate chema Politia la raport de cate ori este nevoie

07 Mai 2022, 04:44 | 1773 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal
Primaria Turnu Magurele.

Raporturile dintre poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale

Art. 22. - (1) În plan teritorial unităţile de poliţie cooperează cu prefecţii, autorităţile administraţiei publice locale, autorităţile judecătoreşti, serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii.

(2) În vederea înfiinţării unor noi unităţi, secţii, birouri sau posturi de poliţie vor fi consultate Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consiliile judeţene şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor ori comunelor, după caz, care vor pune la dispoziţie spaţiile necesare funcţionării acestora.

Art. 23. - (1) Şeful Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, şefii inspectoratelor de poliţie judeţene, ai poliţiilor municipale şi orăşeneşti şi ai posturilor de poliţie comunale prezintă informări anuale în faţa autorităţii teritoriale de ordine publică, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene, consiliilor municipale, orăşeneşti sau comunale, după caz, referitoare la măsurile întreprinse în îndeplinirea atribuţiilor specifice.

(2) Şefii unităţilor prevăzute la alin. (1) informează, trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, prefecţii, primarul general al municipiului Bucureşti, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii sectoarelor municipiului Bucureşti, ai municipiilor, oraşelor şi comunelor, după caz, despre evoluţia fenomenelor antisociale şi modul în care au fost îndeplinite sarcinile pe plan local.

Art. 24. - Unităţile teritoriale de poliţie cooperează cu consiliile locale şi, după caz, cu primarii pentru îndeplinirea hotărârilor sau dispoziţiilor scrise ale acestora, emise în limita competenţelor lor în domeniul ordinii publice.

Art. 25. - (1) În cazuri jusificate de evenimente deosebite, între autorităţile administraţiei publice locale şi unităţile de poliţie, de comun acord, se pot încheia protocoale în vederea îndeplinirii eficiente a atribuţiilor poliţiei.

(2) Dacă poliţia nu îşi îndeplineşte responsabilităţile în baza protocolului încheiat, administraţia publică se poate adresa organului superior de poliţie.

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
Un simplu cetățean cu drept de vot pe 08 Mai 2022, 10:26
#6
O altfel de precizare
Măi,domnilor,avocați ori juriști,sau ce sunteți voi,dar poate ne spuneți ceva și despre lipsa legilor bunului simț,ale îndatoririlor și al abuzului în serviciu pe care îl vedem din ce în ce mai des,din întreaga activitate a instituțiilor statului.A dispărut și ultima fărâmă de conștință a muncii și responsabilitate la prea mulți dintre angajați.Majoritatea acestor instituții se comportă ca niște SRL-uri,acolo unde cineva decide atribuțiile de serviciu ca într-o ședință de partid.Angajații acestor instituții sunt plătiți din autofinațări,din bani rezultați din activități private sau din colectarea taxelor și impozitelor tuturor cetățenilor contribuabili către stat,către un buget din ce în ce mai sărac?Cred că o grevă fiscală pentru câteva luni i-ar pune pe toți acești șlujbași ai statului cu botul pe labe,și i-ar trezi puțin la realitate.
Un avocat. pe 07 Mai 2022, 18:43
#5
Alta precizare.
Cum este cu obligativitatea Politiei de a da Comunicate? Intr-adevar, in lege nu scrie ca Politia este obligata sa emita comunicate despre anumite evenimente, dar daca cetatenii-"opinia publica"- reprezentata de PRESA, SOLICITA, EA VA RASPUNDE SOLICITARILOR IN LIMITELE PREVEDERILOR LEGALE. ORI, IN TURNU MAGURELE, MASSMEDIA ESTE REPREZENTATA DE REVISTA ECOURI DUNARENE CARE APARE ODATA LA TREI LUNI SI SITEul TURNU CU STIRI CARE APARE ZILNIC. CE-AR FI LOGIC? UN ZIARIST DE LA ACEST SITE MERGE LA POLITIE, INTREABA SI NE SPUNE SI NOUA. DESIGUR, PRIMARUL POATE INTREBA SI EL, DAR NU ARE OBLIGATIA SI NICI MIJLOACELE NECESARE COMUNICARII. ACUM NU MAI EXISTA ACELA CU TOBA CARE SA MEARGA PRIN SAT SI SA ANUNTE. POATE AR FI O SOLUTIE CA ACEIA CARE URLA TOATA ZIUA PRIN SAT "CUMPARAM FIARE VECHI" SA PRIMEASCA SARCINI IN ACEST SENS!!
Un jurist. pe 07 Mai 2022, 12:09
#4
Nu-i asa,stimabile autor.
Legea zice clar: COLABORARE, NU SUBORDONARE! Oricum, aceste discutii nu au rost. Daca doreste sa-i informeze pe cetateni, redactorul acestui site poate s-o faca foarte simplu: se duce la Politie si intreaba si va primi sigur un raspuns cu mentiunea ca CERCETARILE SUNT IN CURS DE DESFASURARE SI DUPA FINALIZAREA LOR SI TRIMITEREA DOSARULUI LA PARCHET SE VA DA UN COMUNICAT OFICIAL LA CEREREA PRESEI (nu a oricui cetatean c*rios!)
Constantin pe 07 Mai 2022, 10:07
#3
Legile în Ro sunt demult timp facultative
Noi, sau macar unii dintre noi, nu mai cred în respectarea legii de către instituțiile statului. Și exemple sunt nenumărate.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.