Donau Chem Turnu Magurele - Un combinat expirat! Sau cum ne-am furat singuri caciula, sustinind ca e basca europeana!

04 Decembrie 2021, 14:26 | 4104 vizualizări | 8 comentarii
Car Universal
Donau Chem.

Combinatul de ingrasaminte chimice de la Turnu-Măgurele trebuia inchis de catre Garda de Mediu Teleorman la 01.01.2014, dintr-un motiv simplu: nu a indeplinit masurile din programul de conformare, din autorizatia integrata de mediu!
Autoritatile de mediu ( Agentie si Garda) au inchis ochii si au intins mina, dupa buna traditie romaneasca! De fapt un reflex conditionat, asemnator ciinelui sovietic al lui Pavlov, care saliva doar cind vedea mincarea!
Agentia de Mediu Teleorman a revizuit autorizatia de nediu de citeva ori, ocazie cu care a taiat din pix mai multe masuri din programul de conformare, asemenea unei adolescente care rupe paginile unei carti imprumutate de la biblioteca, doar o avea de invatat mai putin! Ce nu stia eleva/agentia este faptul ca: doamna profesoara/comisia europeana a tinut cont de intreaga carte/intregul plan de conformare!!! Donau Chem Autorizatii de Mediu si Informari ale publicului privind impactul asupra mediului

Comisarul european de mediu a cerut explicatii, intrucit imaginile satelitare, facute an de an, aratau ca inca se polueaza, ca in perioada comunista!

Depozitele cenusa de pirita, fosfogips, carbonat de calciu si batalurile de namol erau la locul lor, nemiscate, la fel ca in anul 2005! Vecinii nostrii bulgari au trimis buletine de analiza din zona transfrontaliera Turnu-Măgurele-Nikopole, care aratau poluarea aerului si a apei Dunarii, de partea romana! Ba mai aparusera niste depozite din demolari, caci in vreme de restriste combinatul nu vindea ingrasaminte chimice ci fier-vechi! Asa este, combinatul lucra in lohn, precum fabricile de confectii, caci nu era nici cumparatorul gazului natural si nici vinzatorul ingrasamintelor chimice!
Desi nu si-a indeplinit obligatiile de mediu scadente la 31.12.2013, Agentia de Mediu Teleorman a eliberat combinatului o moua autorizatie integrata de mediu, abia martie 2014, perioada in care combinatul a functionat pe neve, la mica-intelegere cu Garda de Mediu Teleorman!
Comportamentul este asemnator celor de la premise auto, care stiu ca un conducator auto este beat si are permisul suspendat, dar nu il opresc pentru ca stiu a cui este masina!!! Macar in astia a intrat Dna DNA si toaca la ei, ca la ciocalaii de porumb!
Anul acesta s-a modificat legislatia de mediu si s-a abrogat HGR 349/2005 in care aparea combinatul cu denumirea sa veche: SC Turnu SA si cu toate depozitele lui neecologizate, neingradite, neacoperite, peste care curge ploaia si se astern zapezile, a caror apa se infiltreaza in sol, de unde trece in pinza freatica si in Dunare! Iar cind vintul bate vara e ,, furtuna in desert,, , se ridica toti poluantii in aer! Ce spune legislatia
Fiind situat intr-o zona de campie in care predomina o structura geologica constituita din loess-ul, nisipul, argila, asupra municipiului se manifesta o intensificare a degradarii apei, si a solului impusa de prezenta rocilor friabile care sunt usor de erodat prin actiune fluviatila si eoliana, fapt care contribuie la cresteri semnificative a concentratiilor pulberilor sedimentabile si in suspensie in atmosfera, a suspensiilor din apa si scaderea fertilitatii solurilor.
La autoritatile de mediu teleormanene s-a instalat bucuria, crezind ca au scapat ,,de o pacoste,, si s-a desfacut sampania de la Zimnicea! Doar ca noul act normativ( OG 2/2021) a preluat combinatul cu rezolutia: ,,Depozite care fac obiectul Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018,,.Asa ca poluarea continua!!! Ce spune legislatia
Dezinteresul Garzii de Mediu Teleorman este reflectat de faptul ca ultimul control l-a efectuat in anul 2021, la o distanta de 4 ani de penultimul control, realizat in 2017, ocazii in care a constatat ca nu a constatat nimic, cu exceptia falimentului si respectiv insolventei ! Inspectii instalatii Donau Chem
Tot e bine, instalatia de cogenerare ( energie electrica si abur tehnologic) aferenta nu a fost controlata niciodata!!! Inspectie lipsa la cogenerare
Acum la combinat mai sint citiva pompieri si paznici( categoria veterani, la vreo 60-65 de ani) si citeva haite de ciini comunitari, cu care se alunga comisarii de mediu!!! E celebru un fost comisar sef de mediu, gras, cu burta de budha, care la o intilnire cu prefecta a declarat rituos: ,,Comisarii mei nu au putut intra pe amplasament, ca nu era nimeni acolo si nu aveau cu cine discuta,,!!!
In incercarea lor de a parea mai smecheri, unii au incercat sa ascunda mizeria sub pres, dar au sfirsit a le fi suflat praful direct in fata, fapt pentru care ne-am mai pricopsit cu un infringement in privinta monitorizarii calitatii aerului!

Citeşte şi
Comentarii (8) Adaugă comentariu
Doamna DNA pe 13 Decembrie 2021, 17:50
#8
Minciuna are picioare sc*rte!
Daca au ascuns mizeria sub pres atunci comisarii de mediu din Teleorman sint buni de plata amenda de la Comisia Europeana!Douasutedemii de euro, scot ei pe luna, extra-salariu! LOL
marian pe 08 Decembrie 2021, 22:04
#7
combinat toxic
poluaza mult combinatu o sa ne omoare !
Syle pe 07 Decembrie 2021, 22:22
#6
Cic
Cum este posibil acest lucru? Iar în momentul în care produce mii de tone devine nerentabile și va uitați la luna!
Un angajat Donau chem pe 06 Decembrie 2021, 18:09
#5
Pentru Domnul Director Vasile
Turnu cu știri, decat sa mai scrieți pe aici articole de mintea copiilor mai bine scrieți că combinatul nu a avut niciodată un domn director ca domnul Vasile, suntem cu banii la zi( nici în timpul când producea combinatul directorii de atunci tot nu făceau nimic ptr muncitori și salarii ), in schimb voi scrieți numai aberați pe aici știre de analfabeți ( apropo avem loc*ri de munca in Turnu Măgurele și va rog sa răspundeti Turnu cu știri), așa că fiți conștienți ce scrieți pe aici ...sa trăiască domnul director general Vasile.
Culcica Marin.(fost salariat C.I.C.) pe 05 Decembrie 2021, 12:12
#4
Lui Maruta si ilie
Bai, pulica franaru'. La ora 20.30 erai deja beat? Daca stii ceva concret despre cele relatate in articol, spune intr-un limbaj inteligibil, daca nu- mergi la culcare si nu mai bate campii!( ai uitat sa pomenesti de pesede si de ciuma rosie)
Măruță și Ilie pe 04 Decembrie 2021, 20:30
#3
Trewdrtu
Dragnea a trădat totul incepind totul de la p***da luibomby de la givarasti,dr saileanu Sorinel și Marinela saileanu,cauciuc*rile lui Traian Băsescu-Olteanu vindute in Tîrgu Della plopi slvitesti și im final Coldea,Dîncu și maior ajutat de fiul sau stefanel alături de Ilie dragne zis Măscăriciul și Ilie Elena escroacă care a fost provata de fostul director de la ferma salcia iar in final ea a trădat ațit pe acesta cit si pe florin tunaru de la c*rtea de conturi omul lui Dragnea.t
fff pe 04 Decembrie 2021, 20:22
#2
wwwww
grin avem si noi garda de mediu sau ITM in Teleorman? grin
Gigi pe 04 Decembrie 2021, 19:37
#1
Prostie
Noi nu putem sa ne c...m de foame si ne intereseaza conditiile de mediu ! Aveam loc*ri de munca,aveam ingrasaminte chimice pt agriculura la preturi acceptabile.Acum ce avem ? F multi dintre cei care au muncit in combinat au iesit la pensie.In loc sa- si manince pensia linistiti,acum pe unii dintre ei ii roade invidia ca ar putea si altii sa manince o piine din combinat.Unii sunt si factori decidenti la nivel de oras!Sa va dea Domnul putina minte !
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.