Pesta porcina, confirmata la Seaca si Islaz.

06 Iunie 2019, 17:02 | 2479 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal
Pesta porcina.

În data de 31.05.2019, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli, probele fiind prelevate de la 2 porci mistreți vânați pe un fond de vânătoare aparținând AJVPS Teleorman din proximitatea localității Seaca.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman a acționat pentru ecarisarea teritoriului și expedierea celor două cadavre la o unitate de neutralizare a cadavrelor, în condiții de biosecuritate, așa cum sunt specificate de legislația privind evoluția si gestionarea focarelor de PPA.

În data de 04.06.2019, I.D.S.A. a confirmat prezența virusului acestei boli, probele fiind prelevate de la 2 cadavre de porc domestic provenind din două exploatații nonprofesionale din localitatea Islaz.

În urma confirmării diagnosticului, s-a intervenit de urgență, aplicând instrucțiunile din manualul operațional de acțiune in Pesta Porcină Africană.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și pentru stabilirea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate sub control sanitar veterinar oficial, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

sursa: ziarulteleormanul.ro

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
007 pe 07 Iunie 2019, 00:28
#6
L
pesta porcina va afectează și publicul
Pesta pe 06 Iunie 2019, 21:18
#5
Muie
Cum p**a mea Futi va in gura de handicapati suntem ti in stare sa crede ti ca E pesta sa intamplat doar la ăștia care nu știau cum să scape de porci adica musat peste 400 cp si va suna care trebui să plece la buc cu lubeniti si porci erau prea mari sa ii mai vândă la crăciun sa ii dau la nu mi lu ceara Cacamas pe toti mafioți alo lume treziți va nu mai fiti idioti
Cacat pe 06 Iunie 2019, 21:05
#4
Musat baduna
Lanțul se pare ca e uns nu exista pesta e vrajeala ăștia care nu mai au ce face cu porci i au scapat cu pesta la pădure la detin porci nu sau vândut de crăciun si a scăpat de duc acum imaginați va aveau media peste 130 cine ii mai lua la crăciun simte ti idioți si la musat au fost peste 400 de porci nu exista pesta idiotilor asta era singura metoda sa scape de ei bazează simte ti prosti de bubuiti dac ca sunt multi prosti care cred ca este pesta nu este la musat porci se mânca intre ei cum cafea unu cum il mângâi ceilalti gândiți va erau peste 400 de unde plm le date a de mâncare pana la crăciun in condiția in care acolo e focar de vi3rmi isi mănâncă fecalele si isi beau pipi pana la gat
Tt pe 06 Iunie 2019, 19:10
#3
Decizie
Închideți tirgurile din Teleorman și se va rezolva pesta porcina africana .nu va luați după prefect și după primarii plingaciosi și nu mai influențați direcția veterinara
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.