Pesta porcina: Cervenia - porc mort intr-o gospodarie. Fondul de vanatoare al Teldrum - nu va mai ramane nici urma de porc mistret.

24 Noiembrie 2018, 08:02 | 7700 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Pesta porcina.

La începutul săptămânii trecute, după cele 7 zile de carantină la prima gospodărie din Cervenia, unde a fost depistată pesta porcină , după toate analizele făcute, s-a  constatat că virusul a fost eliminat şi nu mai prezintă nici un pericol. După 10 zile însă, la circa 200 de metri distanţă de prima gospodărie, a apărut un nou caz de pestă porcină, în pofida măsurilor severe luate şi a supravegherii permanente atât din partea primăriei, cât şi a medicului veterinar din zonă. Singurul porc din gospodăria respectivă a fost depistat cu pestă porcină după ce proprietarul a anunţat că porcul a murit. Probele trimise la analiză au fost pozitive, porcul a fost infestat cu virusul pestei porcine. De unde şi cum a ajuns acolo, este greu de spus, susţin surse medical-veterinare, din moment ce primul focar fusese eliminat. Se dă ca sigură aducerea virusului din altă zonă pe cale umană, respectiv, prin mişcarea oamenilor dintr-o comună în alta, poate chiar prin furaje, cu toate că în zonă nu s-au mai semnalizat alte cazuri de pestă porcină.

 În arealul de vânătoare Beciu – Slobozia Mândra, se spune că mistreţii vor muri pe capete, până la ultimul, de pesta porcină.

În fondul de vânătoare de la Beciu şi în pădurea de la Slobozia Mândra, porcii mistreţi sunt decimaţi de virusul pestei porcine. Practic, în acest moment, nu se ştie câţi sunt morţi în cele două păduri, dat fiind faptul că în urma ploilor de zilele trecute nu se mai poate pătrunde în adâncimea zonei respective. Ultimele cadavre, peste 25 la număr, au fost găsite, zilele trecute, pe un drum de acces, în rest ce o fi în desişul pădurii, este greu de evaluat sau deloc. Nici vânătorii nu se încumetă să intre în pădure, sătenii din comunele din zonă nici atât, iar medicii veterinari care mai încearcă câte ceva pe marginea drumurilor , nu pot decât să constate câţi mistreţi au murit. În ce priveşte migrarea în grup nici vorbă pentru că, efectiv, se mişcă destul de greu dintr-un loc în altul. Cei mai mulţi sunt adăpostiţi în locuri ascunse şi, ca urmare, sunt greu de găsit. Părerea unanimă a specialiştilor , respectiv a medicilor veterinari, este că vor muri toţi, iar curăţirea efectivă a pădurii şi zonei, în general, se va face în perioadele de îngheţ din timpul iernii. Oricum, se pare că efectivul care se estima a fi în cele două păduri s-a diminuat drastic şi, categoric, spun surse medicale, nu va mai rămâne nici urmă de porc mistreţ viu. Problema este una extrem de dificilă pentru că pădurea va trebui curăţată şi dezinfectată, lucru care se va putea realiza doar la primăvară.

sursa: ziarulteleormanul.ro

 

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
degeaba pe 24 Noiembrie 2018, 14:50
#2
lege
La Islaz, au murit mai multi porci la exploatatia de mangalita proprietarul ia ingropat pe furisi fara sa anunte autoritatiile este posibil o pesta porcina africana ascunsa de ochii DSVSA ! DACA PUTETI CERCETATI PUTIN SITUATIA DE ACOLO !
Deșteptarea ! pe 24 Noiembrie 2018, 10:21
#1
Își bat joc de noi și de tara
Asta se dorește.toul a fost premeditat.Vezi ferma de la Salcia.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.