Exclusiv: Nicolae Mohanu si Danut Cuclea risca dosar penal pentru ca au furat fondurile APIA pentru pasunea orasului. In ce buzunare au ajuns miliardele?!

06 Decembrie 2016, 21:14 | 2282 vizualizări | 8 comentarii
Car Universal
Nicolae Mohanu si Danut Cuclea risca dosar penal pentru ca au furat fondurile APIA pentru pasunea orasului.

Suprafata agricola a municipiului Turnu Magurele este de 7.550 ha, din care teren arabil 6.431 ha, vii 308 ha si pasune 811 ha. 

APIA  acorda o subventie destul de consistenta pentru curatarea si intretinerea pasunilor. Primaria Turnu nu a a facut absolut nicio lucrare din cele necesare, dar a luat miliarde anual. Bineinteles ca actele sunt facute, dar la o analiza a unor specialisti si cu marturii ale turnenilor, se deschide un dosarel frumusel.  Dupa aceste alegeri, turnucustiri o sa faca demersurile necesare pentru un denunt la DNA. Atentie, zeci de hectare din pasunea de la Odaia au fost arate de Cristi Basu, zis Barbu, si nu mai pot fi folosite pentru ca sunt pline de balarii. In felul acesta PSD ajuta agricultorii?! Votati Liviu Dragnea, garantat fura de la gura copiilor pana la gura vacilor.

Cititi mai jos doua exemple din tara. 

Dosar penal legat de fondurile APIA la Primăria Vidra

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice anchetează modul în care Primăria Vidra a utilizat fondurile încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru curățarea și întreținerea pășunilor. Ancheta vizează anii 2012, 2013 și 2014. De fiecare dată, primarul Nică Micu a primit împuternicire de la Consiliul Local Vidra să semneze cererile unice de plată pentru primirea fondurilor respective de la APIA. Condiția era ca terenurile pentru care Primăria primea banii să nu fie concesionate sau date în folosință către terți, sub alte forme. Primarul Micu le-a spus consilierilor că pășunea nu este concesionată și, prin urmare, banii de la APIA urmau să intre în conturile primăriei și să fie utilizate conform legii. Însă, în realitate, primarul Micu semnase, în cei 3 ani, procese-verbale de utilizare a pășunii cu proprietarii de ovine din zonă. În actele primăriei există facturi prin care se decontau lucrări de curățare a pășunii, deși terenurile respective erau date în administrarea unor persoane private.
Pe firul acestei afaceri au intrat atât inspectorii de la Camera de Conturi cât și polițiștii de la Serviciul Economic. La sfârșitul săptămânii trecute, circa 20 de foști și actuali consilieri locali din Vidra au fost audiați de oamenii legii și au dat declarații polițiștilor pe marginea acestui subiect. Deocamdată, polițiștii fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dar ancheta se poate extinde. Urmează să se stabilească dacă s-au încasat și folosit în mod legal banii de la APIA pe cei 3 ani verificați. Este vorba de o suprafață totală de circa 300 de hectare de pășune. În funcție de categoria pășunii și de criteriile de subvenționare, valoarea alocațiilor de la APIA pentru pășuni poate depăși suma de 400 de euro/ha. Primarul comunei Vidra, Nică Micu, susține că a procedat conform legii. ”Nu e nimic nelegal în modul în care am utilizat banii de la APIA. Am respectat planurile tehnice aprobate de Consiliul Local Vidra și APIA. Pe perioada încasării subvenției, proprietarii de animale nu au plătit taxe de pășunat. Eu nu am dat declarații la poliție și nici nu m-a interesat cine a fost și ce i-a întrebat”, ne-a spus primarul Micu. Ancheta oamenilor legii este abia la început.

Primăria Craiva este acuzată că refuză să concesioneze păşunea pentru a păstra subvenţia de la APIA

Asociaţia Agricultorilor din Craiva este la cuţite cu Primăria comunei, din cauza păşunii comunale. Reprezentanţii asociaţiei susţin că au depus mai multe cereri la Primărie, pentru a li se aproba concesionarea unei suprafeţe de păşune, însă autorităţile locale i-au refuzat invocând diferite motive. Ciprian Trânc, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor, susţine că adevăratul motiv pentru care sătenii au fost refuzaţi este că Primăria ar pierde subvenţia de la APIA, dacă concesionează păşunea. Şi este vorba despre o sumă importantă, în condiţiile în care bugetul local este sărac. Astfel, conform unei adrese semnate de primarul Ioan Bercea, în 2012, Primăria a primit o subvenţie de 419.884,56 lei, pentru cele 924 hectare de păşune declarate în momentul respectiv. Trebuie menţionat că unitatea administrativ teritorială are o suprafaţă totală de păşune de 2.253 hectare, însă o mare parte este, potrivit lui Trânc, păşune împădurită. „Pe 16 ianuarie 2013 am depus la Primăria Craiva o solicitare prin care ceream să ni se concesioneze, în condiţiile legii, 1.622 hectare de păşune, suprafaţa fiind calculată în funcţie de numărul de animale din asociaţie, memebrii noştri deţinând în total 152 de bovine, 3.538 de oi şi 17 cai. În replică ni s-a spus că nu au apărut normele metodologice la legea invocată de noi, astfel încât nu poate să ni se concesioneze suprafaţa solicitată”, povesteşte Trânc. Lovindu-se de refuzul autorităţilor locale, oamenii au cerut un punct de vedere de la Prefectură. Acesta a sosit, reprezentantul Guvernului în teritoriu dându-le dreptate sătenilor, însă conducerea Primăriei nu le-a concesionat păşunea nici până astăzi. În răspunsul semnat de mai mulţi reprezentanţi ai Prefecturii se arată că legea 214/2011, invocată de Asociaţia Agricultorilor, este aplicabilă şi obligatorie, deşi nu apăruseră încă normele metodologice. „Deşi pînă la această dată nu au apărut normele metodologice de aplicare a Legii 214/2011, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial, este aplicabil şi obligatoriu”, se arată într-o adresă a Prefecturii.

Trânc susţine că văzând că răspunsurile primite de la Primărie sunt evazive, asociaţia a cerut o situaţie cu modul în care au fost chetuiţi banii de la APIA primiţi în 2012. În răspunsul primit, prin intermediul unei adrese semnate de primarul Ioan Bercea, se arată că din suma totală de 419.884,56 lei, pentru alimentarea cu apă a păşunii de la Şiad s-a alocat suma de 166.064,70 lei. „Vă daţi seama? Pentru păşunea de la Şiad, unde există cinci vaci şi vreo 100 de oi, s-au cheltuit aproape două miliarde. Banii au fost folosiţi de fapt pentru a duce apa în sat”, acuză Ciprian Trânc. Acesta mai este nemulţumitde faptul că păşunile din comună sunt distruse de ciobanii originari din Sibiu, care păşunează pe tot parcursul anului, deşi în anumite perioade legea interzice păşunatul, pentru refacerea vegetaţiei. De asemenea, preşedintele asociaţiei arată cu degetul înspre Primărie, susţinând că pe păşunea de la Şiad a fost amenajat un teren de sport, „deşi există o prevedere legală conform căreia suprafaţa păşunilor comunale trebuie păstrată aşa cum a fost determinată la 1 ianuarie 2007”.

Primarul susţine că a respectat legea

Pe de altă parte, primarul Ioan Bercea, susţine că nu a făcut decât să respecte legea. „În prima fază nu am concesionat păşunea pentru că nu existau normele de aplicare. Acum au apărut, dar legea permite să se poată concesiona şi la persoanele fizice, ceea ce din punctul meu de vedere este mai bine”, ne-a declarat Bercea. Primarul mai spune că introducerea apei pe păşunea de la Şiad a costat atât de mult din cauză că racordul a fost făcut după ce apa a fost dusă de la Craiva. „A trebuit să ducem apa de la Craiva până la Şiad. Există robinete pe păşune, există o hotărâre de consiliu, astfel încât nu s-a încălcat legea”, a continuat primarul. În ceea ce-i priveşte pe sibieni, Bercea susţine că aceştia respectă perioadele în care se poate păşuna, iar despre terenul de sport spune că deşi este împrejmuit, animalele pot intra pe el, astfel încât suprafaţa păşunii nu este diminuată.

Citeşte şi
Comentarii (8) Adaugă comentariu
. pe 05 Martie 2017, 13:29
#8
.
D-nle HAINAGIU, AVEAM O MARE STIMA PENTRU DVS, VA DIVINIZAM, PANA IN ZIUA CAND V-AM VAZUT PE LISTA P.S.D.

DE ATUNCI, NU ESTE ZI DE LA D-ZEU, IN CARE SA NU MA ROG PENTRU A-MI LUMINA MINTEA SI GANDURILE...

ACUM, AM INTELES, CA :"NU TOT CE LUCESTE,ESTE AUR".
CINE NE REPREZINTA??? pe 16 Februarie 2017, 00:31
#7
CINE NE REPREZINTA???
MOHANU SI CUCLEA NU AU FURAT SINGURI.... LANTUL ESTE FOARTE MARE....

PACAT DE DOMNUL HAINAGIU CA A INTRAT IN POLITICA....
vasile de la scularie pe 08 Decembrie 2016, 15:05
#6
pasune
Daca sunteti c*riosi, coborati in lunca din dreapta soselei spre Islaz. Gunoaie, moloz si buruieni cat vezi cu ochii...Asta da pasune...
Unu pe 08 Decembrie 2016, 07:50
#5
Pentru Virgil
Corect. NU A FOST DAR NICI NU VA AJUNGE PRIMAR
Virgil pe 07 Decembrie 2016, 12:32
#4
pentru Cracanel
N-am stiut ca Cracea Claudiu,a fost primar PNL.Doamne,cata prostie,cata manip**are si lipsa reala de informare.Intr-un cuvant,FUMIGENE.Treziti-va si uitati-va la bogatii din PSD,bogatii facute din banii vostri,ai nostri.
M.G. pe 07 Decembrie 2016, 09:51
#3
# 2
Când veți percepe corect realitatea faptelor și veți comenta strict pe subiectul prezentat?Vă interesează atât de mult soarta unor persoane care nu au avut niciun rol în conducerea și administrarea orașului,în schimb,de soarta celor ce au făcut orașul praf,și greu de trăit în el,nu scoateți nici măcar un cuvânt și pare că nu vă interesează.Sper că se va găsi cineva care să-i întrebe de sănătate,indiferent de vârstă sau pozitie.
Cracanel. pe 07 Decembrie 2016, 06:01
#2
Completare lui dorel.
In primariile peneliste se procedeaza la fel. Ia intrebati-l pe Cracea cati bani a furat de la APIA? De aceea si-a vandut ferma lui Ioan Nicolae. Apropos: ce se intampla cu acest "mare" politician, s-a dat complet la fund!
Dorel pe 06 Decembrie 2016, 22:57
#1
Banii!
In toate primariile psd-iste se intimpla acest lucru.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.