Catedrala Sf. Haralambie-file de istorie

21 Noiembrie 2009, 21:28 | 12706 vizualizări | 8 comentarii
Car Universal
Biserica Sf. Haralambie,Turnu Magurele

Constructia monumentalei biserici a inceput in anul 1900. Modelul pentru constructia catedralei a fost biserica manastirii Curtea de Arges, ctitoria lui Neagoe Basarab. Constructia  a fost terminata destul de repede, in anul1905. Marele istoric roman,Nicolae Iorga, o considera a 3-a din tara prin valoarea si frumusetea ei, dupa cea de la Curtea de Arges si Manastirea Trei Ierarhi din Iasi. Dupa cum arata pisania de la intrarea in catedrala arhitectul a fost D. Maimarol, iar constructor Nicolae B. Cernat. Pictura catedralei a fost realizata de pictorii Eugeniu Voinescu, profesor la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti,si Romeo Girolamo, in stil bizantin, avand ca model biserica San-Marco din Venetia. Patronul bisericii a ramas Sf. Haralambie, care este si patron al orasului nostru. Ziua Sf. Haralambie este 10 februarie, ziua in care in anul 1829, vechea cetate Turnu a fost eliberata de armatele ruso-romane in timpul razboiului Crimeii, care a opus Imperiul Tarist fortelor Imperiului Otoman. Dupa acest razboi, prin tratatul de la Adrianopol din 1829, raiaua Turnu revine Tarii Romanesti. Vizitati aceasta monumentala biserica a orasului. Merita!

Citeşte şi
Comentarii (8) Adaugă comentariu
Elena din Brașov! pe 28 Martie 2023, 13:33
#8
Am fost placut surprinsă de aceasta catedrala !
Este deosebita cu coloanele din marmura verde iar pictura este de un rafinament aparte!Merita văzută si admirata!
Sara pe 23 Octombrie 2022, 19:48
#7
Părere despre reabilitare
Din câte m-am documentat despre construcția Catedralei Sfântul Haralambie, acum după consolidare, constat ca nici acoperișul nu este din aramă și mai grav cupola bisericii deasupra altarului este crapata la fel ca înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, la fel la picturile interioare nu se observă nici-o îmbunătățire, ba chiar sunt mai întunecoase decât anterior. Prin urmare, păcat de atâția bani irosiți, doar exterior se vede bine, interior, lasă de dorit, ba chiar de jelit!
Ninel pe 03 Septembrie 2015, 15:51
#6
Ortodoxie
Sa vizitati si toaleta catedralei, ortodoxa, traditionala!
gicabobe pe 31 Decembrie 2010, 14:27
#5
referitor la articolul datat din 4 iulie 2010
Am citit si am aflat .Cind eream copil si ma jucam in c*rtea biserici,niste muncitorii sapau un sant pentru conducta de apa din c*rtea biserici,scotind la suprafata niste schelete umane.De atunci si paina ce am citit aceste rinduri m-am tot intrebat ce ereau cu acele schelete.Ca sa aflu in sfirsit ca a fost un cimitir.Locul unde s-au gasit scheletele este in c*rtea blocului MAI la iesire din cinematograf .Acum in acea zona se afla o masa din fier si doua canapele.
adrian pe 05 Iulie 2010, 09:22
#4
@alfa
parerea mea e ca ar trebui sa se faca un articol numai din comentariile tare... ar iesi mult mai bine si ar mai complet ;-u
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:16
#3
Poate intereseaza 3
Continuare Catedrala ortodoxa „Sf. Haralambie”\nPrintre obiectele valoroase pot fi amintite un candelabru cu şapte luminii, confecţionat din aliaj de argint, icoane încărcate cu argint de la vechea biserica, precum si altele mai noi, provenite din donaţii particulare.\nSe remarca armonia intre toate piesele: de la mozaic la pictura, sculptura in lemn, in zinc si bronz ori in piatra si chiar ornamentaţiile exterioare de la streaşina si de la turle. Se spune ca profesorul Nicolae Iorga, care a vizitat-o in anul 1913, o cataloga a treia după Curtea de Argeş si Trei Ierarhi din Iaşi.\nCu excepţia turlei mari, care s-a prabusit, restul bisericii a rezistat foarte bine cutremurului de la 4 martie 1977. Intre anii 1985-1991, turla mare a catedralei a fost refăcută complet si întreaga construcţie a trecut printr-un amplu proces de consolidare.\n
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:15
#2
Poate intereseaza 2
Continuare Catedrala ortodoxa „Sf. Haralambie”\nStilul arhitectonic al construcţiei este combinat, recunoscându-se si influenta de la Curtea de Argeş. Turlele din fata sunt in stil baroc, iar in rest se vede influenta bizantina. Întregul acoperiş este făcut din tabla de arama, iar pictura interioara, executata in ulei pe gled de ghips, bine finisat, a fost realizata de Eugen Voinescu, director la Şcoala de bele-arte din Buc*reşti si de italianul Girolamo Romeo.\nMobilierul, din stejar masiv, dens, fără noduri si foarte uscat, a fost executat artistic la atelierul de tâmplărie Ilie Mateescu din Turnu Măgurele.\n Vitraliile, mari si frumoase, au fost făcute tot in ţară.\nDe menţionat ca, încă de la construcţie, biserica a avut instalaţii de calorifer in sistem roman, cu aer cald, cu energie termica obţinuta prin sobe încălzite cu lemne. In prezent are montată o centrală termica folosind drept combustibil gazul metan.
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:13
#1
Poate intereseaza 1
Catedrala ortodoxa „Sf. Haralambie”\nEste ridicata pe locul unei vechi bisericuţe, in jurul căreia se afla si un cimitir, fapt dovedit de găsirea de oseminte cu ocazia construirii noii clădiri. Planul acestui edificiu de cult a fost întocmit de către arhitectul francez Andre Lecomte de Noüy, care a împrumutat multe motive arhitectonice de la biserica mănăstirii Curtea de Argeş.\nConstrucţia a fost executata de inginerul Dimitrie Maimarolu, cel care a ridicat in Buc*reşti clădirea Palatului Mitropoliei si cea a Cercului Militar Central al Armatei. \nClădirea in roşu a fost ridicata intre anii 1900-1992 din cărămida confecţionata la punctul “Caramidarie” de sub cartierul Măgurele si adusa la locul de construcţie cu vagoanele pe linia instalata special.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.